Striden Scania-MAN avslöjar kapitalismen

2006-12-20 13:38:56
Det tyska buss- och lastbilsföretaget MAN lånade nyligen ytterligare 11 miljarder euro (99 miljarder kronor) för att kunna köpa upp Scania. IF Metall på Scania säger nej till ett uppköp mellan MAN och Scania då jobben är hotade och de inte vill vara en bricka i kapitalisternas spel.

Monstruösa summor pengar bollas ovanför huvudena på arbetarna i kampen om makten och företagen. Nu har Scanias styrelse, som motsäger sig uppköp av MAN, sagt att aktieutdelningen blir 85 kronor per aktie om företaget förblir ”självständigt”, för att locka ägare att inte sälja till MAN.
För att slippa bli ett spekulationsobjekt drar sig inte Scania och bolagets vd Leif Östling från att själv uppträda som riskkapitalist med sikte på att plundra företaget genom högsta möjliga utdelning åt ägarna.

”300 jobb i farozonen”

Den 31 januari går budtiden ut för MAN.
– 300 jobb i Sverige kan vara hotade om MAN tar över produktionen av huvudaxlar, säger Kjell Wallin, ordförande för verkstadsklubben vid Scania i Södertälje.
I München har MAN tecknat en anställningsgaranti med facken på sin största fabrik som omfattar de 7 000 anställda. Jobben garanteras till år 2012.
Men priset som facket gick med på var att förlänga arbetsveckan med två timmar utan höjd lön. Man jobbar alltså gratis i två timmar för företaget i utbyte mot ett löfte om investeringar.
– Om MAN sitter fast med ett avtal som garanterar jobben så påverkar det naturligtvis Scania när lågkonjunkturen kommer. Det är mycket dyrare att sparka de anställda i Tyskland än i Sverige, säger Kjell Wallin.
En ny omgång av "skönhetstävling" är på uppseglande, likt den som General Motors utlyste mellan Saab i Trollhättan och Opel i Rüsselsheim hösten 2004.
Rüsselsheim ”vann” produktionen av en ny mellanklassbil i utbyte mot frysta löner i fem år, förlängd arbetstid utan lönekompenstation, slopat ob-tillägg, övertid samt skiftgång.

Enad kamp behövs

MAN är ute efter att hitta s k ”synergieffekter”, det vill säga effektiviseringar vid sammanslagningen, till ett värde av 500 miljoner euro (4,5 miljarder kronor). MAN kommer att använda Scanias högre produktivitet och lägre löneläge mot de anställda i München och pressa de Scaniaanställda att ta en jobbgaranti i utbyte mot försämrade villkor.
Det enda sättet att stå emot är en enad front från facken där man vägrar ställas mot varandra utan tillsammans kämpar både för löner, villkor och jobb.
Nu har Scaniafacken träffat företrädare för General Works Council på MAN. I ett gemensamt uttalande går de inte emot ett närmande av företagen i princip, framhåller synergieffekter som nödvändigt i en hårt konkurrerande omvärld. Men från verkstadsklubbens sida är man emot affären från början till slut och de tyska facken kräver garantier från MAN att företaget inte kommer att delas upp. Någon gemensam aktion från fackföreningarna i de båda länderna planeras dock inte.

Scania lägger ned

Redan till vårens avtalsrörelse måste hoten från arbetsgivarna i Teknikföretagen, att introducera tyska öppningsklausuler som möjliggör för villkor sämre än kollektivavtalet på svenska arbetsplatser, besvaras.
Scaniaarbetarna har redan i år drabbats av chockbesked från de nuvarande ägarna, Wallenbergs Investor och Volkswagen som inte är bättre eller schystare än MAN.
Scania lägger ner i Falun och Sibbhult om ett år, 1 250 jobb försvinner. Än så länge har bara 200 ersättningsjobb på vardera ort lanserats. Mot en sådan brutal kapitalism krävs brutala fackföreningar, beredda att kämpa över nationalitetsgränserna.

Elin Gauffin

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!