Stridsfrågorna i Haninge 2021

Mattias Bernhardsson (RS) under kampanj i Jordbro.

av RS Haninge // Artikel i Offensiv

År 2020 var ett tufft år för många. Arbetslöshet, permitteringar, isolation från samt förlust av nära och kära. Covid–19 blottade kapitalismens sjukdomstillstånd och statens roll, globalt och i Sverige; regeringen valde att rädda storfinansen och de mest förmögna framför vård, beredskap, samhällsskydd samt arbetarklassens inkomster, hälsa och liv.

I Haninge har S-C-L-KD-styret trots coronakrisen fortsatt nedskärningarna i välfärden, exempelvis i äldreomsorgen, och har även genomfört flera inskränkningar vad gäller demokratiska procedurer och insyn.
– Vi har trots pandemin och dess begränsningar, på både möjligheten att samlas och på partiets ekonomi, fortsatt efter bästa förmåga att ta strid mot kommun(s)tyrets nedskärningar och försämringar, säger Mattias Bernhardsson, organisatör för Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge.
Två av de fyra fritidsgårdarna kommunstyret beslutade att lägga ned har räddats efter protester och ansträngningar av ungdomar, föräldrar och Rättvisepartiet Socialisterna.

År 2021 fortsätter Rättvisepartiet Socialisterna flera viktiga strider, utefter förmåga, trots eller utan pandemi:
• mot de påtvingade 12-timmarspassen och nedskärningarna i äldreomsorgen,
• mot slavliknande arbetsvillkor på Haninges arbetsplatser,
• mot avvecklingen av Nattugglan, kommunens enda barnomsorg på obekväm arbetstid,
• för ungas kultur- och fritid i hela Haninge, men främst i Jordbro där kommunledningen nu river kultur- och föreningshuset,
• för ytterligare trygghetsåtgärder såsom trygghetsvärdar i Jordbro centrum och andra otrygga platser i Haninge,
• mot avverkningarna och skövlingen i Tyresta naturreservat ,
• mot nedskärningar på kommunens naturskola Miljöverkstan,
• för att försvara kulturlandskap och skogar som hotas av exploateringar – som den planerade stenkrossen i Österhaninge eller bergtäkterna i Västnora och Ekeby,
• för en varsam och socialt hållbar bostadsutveckling (med allmännyttiga hyresrätter) i Västerhaninge centrum istället för kommunledningens sönderexploatering (med bostadsrätter),
• och för ett Haninge för alla – inte miljardärerna.

Kom med du också, vi behöver vara fler! Ansök om medlemskap i Rättvisepartiet Socialisterna idag! Skriv till vår e-postadress rs@socialisterna.org för mer info.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!