Stridsviljan hög bland lärarna

2012-07-01 04:02:46


Jenny Lindgren.

Lärarnas två fackliga organisationer, Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund, sa i förra veckan nej till Sveriges Kommuner och Landstings (SKL) bud.

Lärarna kräver i årets avtalsrörelse  en tydlig löneutveckling som över tid ska ge 10 000 kronor mer i månaden.
SKL ville bland annat se ett femårigt avtal som inte skulle vara uppsägningsbart med en ökning på 4 procent under första året, men utan garantier för bättre ökningar de följande fyra åren. Ett förslag som med andra ord stod långt ifrån lärarnas krav.
Nu har lärarfacken sagt nej och nu sätts avtalsrörelsen i medling.
Avtalsrörelsen ser ut att vara långt ifrån över, fackens opinionsbildning fortsätter och fackens strejkhot ligger som ett mörkt moln över arbetsgivarna.
Offensiv har frågat två verksamma lärare i Boden om deras syn på avtals­rörelsens nya bana.

Susanne Johansson, fritidspedagog och arbetsplatsombud:
– Det var bra att säga nej, om vi ska få upp lönerna kan vi inte ta ett så dåligt bud.

Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén säger att hon ”definitivt ­inte kan utesluta en strejk på lärarområdet i höst”, hur ställer du dig till det?
– Det är förståeligt att om vi inte hittar nån lösning så måste vi ­strejka och jag hoppas att vi har nån självbe­varelsedrift fast vi är lärare. Jag hoppas det så att det inte blir som när förskolan strejkade.
– Det är viktigt; om vi ska höja våra löner känns det som att vi måste ta till strejk.

Jenny Lindgren, fackligt aktiv fritidspedagog:
– Det var bra att vi sa nej, det var inte ett godtagligt bud. Om målet var 10 000 kronor på sikt var SKL:s bud inte bra, det fanns ingen förhandlingsmöjlighet alls. Det skulle inte vara ett bra bud att anta för våra medlemmar.

Hur ställer du dig i frågan om strejk?
– Ja, om det är öppet för strejk och man inte har kommit någon vart så är det en möjlighet.
– Avtalsrörelsen är viktig, men vi får inte glömma bort kampen för legitimation för alla pedagoger och barnens arbetsmiljö. Tillräckligt med resurser måste till för att vi ska bedri­va en pedagogik med god kvalité i alla verksamheter, i alla skolor.
– Lärarna ska ha mer i lön på sikt och vi måste samtidigt jobba för bättre arbetsvillkor.
Raymond Ohlson

Det handlar om löner och arbetsmiljö

Offensiv har samtalat med Terje Adkins om lärarnas avtalsrörelse. Han har jobbat 17 år som bildlärare på Gårdstensskolan och är tillträdande huvudskyddsombud för Lärarförbundet från augusti.

Lärarförbundets krav handlar om ett tydligt steg mot en rejäl lönehöjning. Men också om minskad arbetsbelastning, att arbetsuppgifterna ska rymmas inom arbetstiden.

Vilket anser du vara viktigast i dagsläget?
– I normala fall, för mig personligen och som anställd på den skola som har den sämsta arbetsmiljön i Göteborgs stad enligt medarbetaren­käten, så skulle mitt svar vara att arbetsmiljön är den viktigaste frågan.
– Men idag handlar det om mer än bara våra egna svårigheter i Gårdsten utan nu måste det till stora förändringar som gäller barnens utbild­ning och ett stundande samhällspro­blem. Alltså blir lönen viktig eftersom skolan håller på att dräneras på kompetens.
– Vi måste kunna locka till oss duktiga lärare och då inte bara för vår plånboks skull utan för att kvalitén måste höjas.

Facken sa nej till SKL:s bud, nu väntar medling. Får vi se en lärarstrejk till hösten?
– På golvet är stridsviljan hög! Lärarna är förbannade.

Nu väntar sommarlov. Har det varit fullt upp in i det sista, eller har ni hunnit prata något gällande avtalsrörelsen? Hur går snacket i fikarum­met?
– Vi har under lång tid blivit lurade till dåliga avtal med tomma löften där arbetsförhållandena har försämrats med mer arbetsbörda utan att lönen har följt med.
– I Gårdsten har vi haft ett ­fruktansvärt tufft år och vi har som många andra anställda i Angered tappat förtroendet för både chefer och styrande politiker. Många lärare har därför fokuserat på barnen och sin egen överlevnad, så det har inte blivit så mycket prat om avtalet.

Johannes Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!