Studenter, dags för protestdag?

2009-09-23 15:08:23
Det är hög tid för en stark studentrörelse på universitet och högskolor i Sverige. Regeringen pytsar till en skenåtgärd åt studenterna i höst- budgeten. Samtidigt brottas studenter med växande studieskulder och brist på både extrajobb och bostäder.

Regeringens satsning på studenterna är en skenåtgärd. Studiemedlet ska höjas med netto 350 kronor, varav endast 40 kronor är bidrag! Resten läggs på en studieskuld som en (förmodligen arbetslös) nyutexaminerad student sedan ska betala tillbaka.
Studenter brottas med växande studieskulder utan att kunna känna någon som helst trygghet i att få ett arbete efter avslutade studier, och att bli anställd inom det område man har kompetens för är en lyckträff. Trots att studier tar tid i anspråk som ofta motsvarar ett heltidsarbete, är det vanligt att man tvingas ta extrajobb för att få ekonomin att gå ihop. Men till följd av de kraftiga neddragningar och varsel som nu pågår är även detta en hotad inkomstkälla.
Den borgerliga regeringen gör som den brukar; tar fram morot och piska. Tal om att införa avgifter på universitet och högskolor för att förkorta studietiden (piskan), eller införa ekonomisk belöning för studenter som tar examen på kortast möjliga tid (moroten) utgör en reell hotbild.

Sveriges Förenade Studentkårer visar i en ny rapport på hur allvarligt läget är på bostadsfronten. I Lund tvingas studenter att tälta i och med den akuta brist som råder på studentbostäder. I Göteborg är kötiden för att få ett studentrum idag mellan ett och ett och ett halvt år. Sssb, Stockholms största studentbostadsförmedlare, har 45 000 studenter i kö just nu, men endast 1 250 lediga rum att förmedla.
Alternativen som kvarstår för hemlösa studenter är att slå sig fram på en dyr och kärv andra-tredje-fjär­dehandsmarknad utan garantier, öv­ernattningsturnera i sin bekantskapskrets eller bo kvar hemma (det vill säga om man inte läser på annan ort).

Den enskilda studentens oro för sin situation måste förbytas i ilska, handling och gemensam kamp. Vi ser flera exempel på hur studenter och anställda på universitet tar strid mot försämringarna. I Italien, Frankrike och på Irland har studenter, skolelever och lärare engagerat sig mot privatiseringar, nedskärningar och infö- rande av avgifter på universiteten.
Studenternas och arbetarnas kamp går hand i hand; för hyresrätterna, mot slakten på vård och skola, för jobben och arbetsrätten, mot all typ av diskriminering.
Sveriges Förenade Studentkårer borde utlysa en nationell protestdag redan i höst!

Frida Berget
studerande Södertörns Högskola och aktiv i Socialistiska Studenter

 Socialistiska studenter kämpar för ▼

  • Bostadsgaranti för studenter. Studentbostäder med rimliga hyror.
  • Avgiftsfri utbildning på universitet och högskolor.
  • Högre utbildning ska vara tillgänglig för alla. Satsa på kom-vux och alternativa vägar till högskolan. Mot borgarnas skol­elitism och privatiseringar.
  • Ta kamp för jobben! Återanställ personal inom all offentlig verksamhet.
  • Studielön istället för studielån!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!