Sudaneserna måste få stanna

2006-07-28 14:51:04
De hungerstrejkande sudaneserna är nu inne på sin tredje vecka av hungerstrejk. En har fått besöka sjukhuset efter en kollaps och flera klagar på kraftiga magsmärtor.

De förklarar att de är trötta och rädda. Förutom att de riskerar att utvisas till ett land som skulle innebära döden har de under snart tre veckors hungerstrejk blivit hotade och attackerade av nazister (Nazister angrep asylsökande). Detta understryker att kampen för att återinföra asylrätten går hand i hand med kampen mot rasism.
FN och dess flyktingorganisation UNHCR säger att man absolut inte får utvisa någon till Sudan. Men Migrationsverket svarar nonchalant att det bara är rekommendationer, ingen skriven lag. Men det är politiska beslut som ligger bakom och utvisas sudaneserna är det s-regeringen som bär ansvaret.

Salah Abdelrahman Ahmed
– Jag satt i fängelse anlagad för att tillhöra en rebellgrupp. Trots att Migrationsverket vet om situationen, ser bilder och får rapporter, gör de så här, det är omänskligt.
– Min by är nedbränd och jag vet inte om min familj lever. Jag har varit i Sverige i 3 år och 7 månader.

Ahmed Ali Mustafa
– Jag vill träffa min familj men jag kan inte, jag har inte valt att fly. Jag är dömd till fängelse för att jag vägrade göra militärtjänst. Jag vägrade döda mitt folk. Istället blev jag politiskt aktiv mot diktaturen och dömd till 12 års fängelse för det.

Zoelnoon Ibrahim
– Migrationsverket ser oss som papper, inte människoliv. Jag vill glömma allt det hemska men jag kan inte så länge jag är otrygg. Jag vill leva ett liv i säkerhet men att vänta är hemskt. Jag har varit här i fyra år.

Magdi Ali Elbalola
– Vi hade problem i Sudan, därför flydde vi. Nu när vi hungerstrejkat vet alla på ambassaden om att vi är här och att vi berättat om vad som händer i Sudan, så nu skulle vi vara ännu mer hotade.

Khalid Adam Hamid
– Jag kommer från ett krigsdrabbat område och min familj har körts bort från sina hem. Regeringen har dödat större delen av min stam. Jag var aktiv på universitetet och blev avstängd på grund av mitt motstånd mot regimen. Jag har fått tre negativa beslut. Vad annat kan vi göra än hungerstrejka?

Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!