”Sudans regim är kriminell – inte vi”

2006-07-28 16:38:29
Situationen i Sudan förvärras, vapenvilan som enbart funnits på papper är bruten, nya attacker mot civila sker när rebeller intar byar och flyktingläger för att kidnappa män till motståndgrupperna. Samtidigt fortsätter terrorn från den sudanesiska regimen mot oppositionella och människorättsaktivister. Trots detta utvisar Sverige flyktingar som riskerar döden i Sudan.

Offensiv har talat med sudanesen Hamin som efter ett utvisningsbeslut lever gömd i Göteborg.
– Hela mitt liv förändrades när jag började på universitetet (i Sudan). Där började jag diskutera med andra studenter och blev aktiv i en grupp som kämpade för kvinnors rättigheter. Vi märkte att något var fel i Sudan och ville ha jämlikhet och demokrati, berättar Hamin.
Den lilla gruppen på universitetet sågs som ett hot och säkerhetspolisen ville inte att den skulle växa samtidigt som de trodde att gruppen var större än vad den var.
– Jag fick stora problem med polisen som började förfölja mig till den dag de grep mig. I fyra dagar hölls jag inlåst utan mat och misshandlades. De ville ha information om mina kamrater på universitetet, men det fick de inte, berättar Hamin.

Misshandlades av polis

Efter misshandeln blev han avstängd från universitetet och låg fyra månader på sjukhus för skadorna han fått av behandlingen.
– Jag fick ingen chans att studera, jag var fiende till regimen. Säkerhetspolisen jagade mig och jag gömde mig från hus till hus hos grannar och vänner, i olika städer. Jag fruktade mitt liv och tvingades fly från Sudan, säger Hamin.
Via Turkiet tog sig Hamin till Sverige i hopp om att slippa frukta för sitt liv. I Sudan hade Hamins kompis gripits, som var sjuk och dog i polisens förvar. 2003 kom han till Sverige vilket skapade nya problem.
Hamin berättar hur han fyra gånger fått avslag på sin ansökan om asyl, ”du har inga problem i Sudan”, ”Sudan är väl ingen diktatur, de dödar väl inte folk”. När de sedan fått se dokument ändrade de sig men förklarade att ”vi tror dig, men kan inte skydda dig”. Hamin glömmer aldrig orden från Migrationsverket.
– Hur kan de besluta så här?

Hopplöshet

Hamin förklarar hur han förlorat hoppet och sakta bryts ned. Han har inget förtroende för FN eller EU.
– Det handlar om politik, för dem är vi bara en bricka i spelet. De använder oss för att ha goda förbindelser med Sudan. Mitt hemlands regim är kriminell, men det är jag som behandlas som kriminell i Sverige och tvingas gömma mig. Varför? Jag kämpade för demokrati, jag ville ha jämlikhet och rättvisa.

Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!