Sunderby sjukhus: ”Fler kommer att sluta”

– Ledningen inte lyssnar på oss vårdpersonal, berättar undersköterskan (Foto: Anders Alm).

av Jonas Brännberg // Artikel i Offensiv

helgen tvingades Sunderby sjukhus utanför Luleå återigen upp i stabsläge. Situationen har nu varit konstant ansträngd i åratal och anmälningarna till Arbetsmiljöverket ramlar in i en strid ström. Senast var det reumatologen, där trånga lokaler leder till bristande hygien och smittorisk.

Offensiv har pratat med en undersköterska på förlossningen om situationen på sjukhuset.
– Fler och fler säger upp sig. Tre har slutat sen jag började jobba i mars. Vissa slutar på grund av arbetstiderna. Att gå treskift är väldigt tungt, man får inte ihop vardagen. Andra slutar på grund av lönen och villkoren. Och jag tror det kommer att bli ännu fler som slutar. Kanske inte från min avdelning, men andra avdelningar på sjukhuset, eftersom ledningen inte lyssnar på oss vårdpersonal.

Hur var arbetssituationen under helgerna?
– Jag jobbade bland annat julafton och juldagen och vi har det inte värst, vi har kunnat få personal. Under jul och nyår har vi avtal som gav 2 500 kronor extra per pass. Det gjorde att fler tackade ja. Men man funderar om det är värt det – man blir nog trött bara av ordinarie pass.
– På till exempel akuten är det värre. En vän till mig som jobbar där berättade att hon efter ett helt arbetspass inte hade haft tid att träffa två patienter som hon fått överrapporterade till sig. Hon fick alltså rapportera vidare till nästa pass utan att ens ha träffat dem!

Hur påverkar arbetssituationen till exempel tryggheten och stämningen?
– Jag känner mig trygg, men helt nya kan nog känna osäkerhet. Om det är stressigt och två förlossningar samtidigt kan man ju inte dela på sig. Speciellt om man är oerfaren och inte har upplevt saker, så kan det nog finnas en osäkerhet om man gör rätt eller inte.
– Så fort någon är sjuk eller vabbar blir det direkt bräckligt att få ihop det. Och när det blir stressigt så blir folk irriterade. Till exempel när man som uska behöver städa salar, men känner att man behöver vara med patienterna.
– Vi skulle verkligen behöva vårdnära service på förlossningen; personal som kommer och exempelvis städar. För att lätta på trycket.

Vad är lösningen på situationen?
– Det måste till höjda löner, för att kunna anställa mer folk. Det säger alla är enda lösningen. Det behövs en undersköterska och en barnmorska per födande, och en extra barnmorska under själva födseln. Nyligen hade jag och en barnmorska ansvar för två födande som födde samtidigt. Då fick annan personal ta över den ena vid själva födseln, det kändes inte bra att lämna den patienten när det väl var dags

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!