Sundsvall: Delseger för skolkampen

Skolkampen i Sundsvall har vunnit en viktig delseger (Foto: Stefan Lundqvist).

av Per Johansson // Artikel i Offensiv

Skolkampen i Sundsvall har vunnit en viktig delseger. Efter omfattande protester har de styrande backat och politikerna har nästan halverat sparkraven. Men kampen fortsätter!

Som Offensiv tidigare har rapporterat har mängder av debattinlägg publicerats i media, det var en uppvaktning av Barn- och utbildningsnämndens möte där flera anställda i skolan tog till orda och sedan en fantastisk demonstration med runt 700 deltagare som marscherade till kommunhuset och mötte kommunpolitikerna. Allt för att försöka stoppa nedskärningsplanerna. Skoldebatten har varit enormt stor här i Sundsvall de senaste veckorna.
– Vi har också märkt att politikerna vill visa att de lyssnar på folket som protesterar och det är nästan en dragkamp bland dem om att försöka vara de som förstår och lyssnar bäst, säger Therese Lindberg, lärare på Skönsmoskolan och förtroendevald för LR som har varit en av de drivande i protesterna.
Både skolnämndens ordförande och skoldirektören liksom representanter för den politiska oppositionen har besökt Skönsmoskolan för att diskutera situationen.
– För två veckor sedan lämnade vi över en bunt med konsekvensbeskrivningar från olika verksamheter, till exempel gymnasieskolan, förskolan, särskolan och skolan, berättar Therese och fortsätter:
– Skolpolitikerna och vi hade även ett samtal som var riktigt bra. Det finns ett ärligt uppsåt bakom att politikerna vill ha en dialog, trots att vi har olika åsikter och att de inte drar de analyser som jag tycker att de ska göra. Vid det mötet släppte Lisa Tynnemark (S) bomben om att nedskärningarna plötsligt ska minska med omkring 50 miljoner kronor. Detta var en överraskning för alla inblandade och självklart något positivt!  Men på samma gång förstår ju alla att en minskning med 65 miljoner under 2022 kommer att bli oerhört tufft och i princip ogörligt.

– Alla vet ju att det är valår och politiker vill prata vackert.

Den 15 december höll barn och utbildningsnämnden (BUN) åter ett möte där beslutet om nedskärningar klubbades. Mötet hölls denna gång digitalt på grund av covid-19, så några fysiska protester vid mötet gick inte att genomföra. Däremot fick flera pedagoger möjlighet att koppla upp sig och tala inför BUN.
Det är som alla förstår den stora opinionen för skolan som lärarnas protester har dragit igång som nu har fått politikerna att backa lite och försöka minska nedskärningskraven.
– Alla vet ju att det är valår och politiker vill prata vackert. Det som nu har hänt är att skolfrågan blivit mycket het. Jag tror många pratar skolfrågor kring middagsbordet nu. Det sista vi har gjort nu innan jullovet är att vi har skrivit en kort insändare adresserat till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige inför mötet måndagen den 20 december.
– Alla förstår att den här kampen och allt som rör skolan kommer fortsätta även nästa år. Jag hoppas att vi blir många som blir drivande och som både kan sätta press på och föra dialog med de som tar de politiska besluten samt att vi kan skapa en stark opinion.
– Vi märker också att det vi gör börjar ge ringar på vattnet och naturligtvis hoppas jag att det här leder längre än till Sundsvalls kommuns gränser, avslutar Therese.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!