Sundsvall: Delseger i kampen om byskolorna

En del skolor har nu räddats från nedläggning i Sundsvall (Foto: Wikipedia CC).

av Per Johansson // Artikel i Offensiv

I oktober föreslog en utredning gjord av kommunens tjänstemän om den framtida skolstrukturen i Sundsvall att fem byskolor skulle läggas ned. De fem skolorna var Ankarsviks skola, Kyrkskolan, Österro skola, Allsta skola och Runsvik skola.

Förslaget startade snabbt protester. Det har varit en manifes­tation, namninsamlingar, flera uppvaktningar av kommunpolitiker och insändare i tidningarna.
Förra veckan kom tjänstemännens nya förslag där innehållet är att Allsta och Ankarsviks skola blir kvar samt att de inte rör Sundsvalls Montessoriskola, vilken också skulle påverkas i första förslaget.
Däremot föreslås nedläggning av Runsviks skola, Österro skola och Kyrkskolan. Det verkar inte råda någon större politisk oenighet om detta förslag. Enligt uttalandena i media verkar både den S-ledda majoriteten och oppositionen stödja det senaste förslaget.

Lärdomen måste bli att det lönar sig att protestera. Tjänstemännen och även politikerna har utan tvekan påverkats av den opinion och den kritik som framförts från föräldrar, pedagoger och inte minst de många berörda skolbarnen.
Men det nya förslaget är dock endast en mindre besparing än tidigare. Kvarstår kraven på en budget i balans, kommer nya nedskärningsförslag.
I februari väntas kommunfullmäktige fatta beslut om skolans framtid.
– Hur dessa förslag påverkar pedagogik, arbetsmiljö och om det i slutändan blir besparingar och inte fördyringar är ytterst oklart, säger Therese Lindberg, lärare och lokalombud för LR.

Det kommer att bli en karusell med både lärare, rektorer och studierektorer framöver. Det finns också en överhängande risk för att friskolor kliver in och tar över, och då tappar kommunen ännu mer kontroll; ekonomin lär inte bli stärkt av det direkt.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!