Sundsvall: Läkarföreningen går emot sjukhusledningen

2010-02-24 15:55:30
Missnöjet med landstingsledningen och sjukhusledningen är stort. Förra veckan röstade Medelpads läkarförening för en misstroende- förklaring mot sjukhusledningen. 64 av 69 medlemmar på årsmötet röstade för en misstroendeförklaring.

Så här lyder Läkarföreningens uttalande:
”Medelpads läkarförening saknar förtroende för hur omställningsarbetet för närvarande bedrivs vid länssjukhuset Sundsvall-Härnösand. Vi anser att konsultföretaget Mantec har bristande sakkunskap. Vidare saknar vi förtroende för sjukhusdirektör Sigbjörn Olofsson och landstingsdirektör Lars Bolin.”
Bara en av 69 deltagare på årsmötet röstade emot.
Även PRO i Medelpad är emot landstings- och sjukhusledningen. De kräver att landstingsdirektören Lars Bolin, upphandlingschefen Sören Lanner och sjukhusdirektör Sigbjörn Olofsson avgår.

Misstron kommer att öka då det inte finns något slut på skandalerna. Nu visar det sig att landstinget bröt mot lagen då Mantec anlitades som konsult.
Konkurrensverket började intressera sig för fallet i fjol då de fick nys om att firman handplockats utan offentlig upphandling och inledde därefter en granskning. Häromdagen kom deras besked: upphandlingen var olaglig. Syftet med denna lag är enligt konkurrensverket att skattemedlen i kommuner och landsting ska användas på ett så effektivt sätt som möjligt.
Eftersom lagen inte kan tillämpas retroaktivt kommer landstinget att klara sig undan böter.
– I nuläget är det aldrig bra med påpekanden av den här typen. Det hade kunnat komma lämpligare om man säger så, säger landstingsdirektör Lars Bolin till Sundsvalls Dagblad.

Per Johansson
Sjuksköterska och initiativtagare till kampanjen Rädda Vården i Sundsvall

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!