Sundsvall: Skolan hotas av nya nedskärningar – stoppa ”sparplanerna”!

I Sundsvall duggar nedskärningarna tätt (Foto: Greger Ravik / Flickr CC).

av Per Johansson // Artikel i Offensiv

I Sundsvall fortsätter skolan att vara i fokus för nedskärningar. Offensiv har tidigare skrivit om att det har tagits beslut om nedläggningar av bland annat byskolor, som planeras vara genomförda vid höstens skolstart.

I förra veckan rapporterade Sundsvalls Tidning (ST) att skolan riskerar en ny ekonomisk smäll. I en ny prognos förväntas underskottet bli 85 miljoner kronor 2020.
– Vi behöver anpassa vår kostym efter det elevunderlag som finns, säger Johan Lindqvist, ekonomichef i skolförvaltningen, till ST, som menar att all bemanning ska ses över. 
Inte bara skolan har gått med underskott. Hela Sundsvalls kommun har sparplaner på 300 miljoner kronor som enligt politikerna ska vara genomförda i slutet av 2021. 

I förra veckan presenterade tjänstemännen ett förslag på olika åtgärder motsvarande 485,4 miljoner kronor, som berör alla områden i kommunen. Beslut om dessa neddragningar på 300 miljoner kronor planeras att tas av kommunpolitikerna i juni. Fortsätter den här utvecklingen står vi inför år av fortsatta nedskärningar och uppsägning av personal i Sundsvall. 
Det behövs nu kamp för att kräva mer resurser till kommunerna, liksom att riva upp friskolereformen som är en stor anledning till problemen inom skolan.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!