Sundsvalls sjukhus: – ”Situationen är horribel”

Extremt ansträngd situation på Sundsvalls sjukhus (Foto: CC).

av Per Johansson, sjuksköterska i Sundsvall // Artikel i Offensiv

Sundsvalls sjukhus fortsätter att pressas av överbeläggningar. Sjukhuset har haft bland de flesta överbeläggningarna i hela landet och korridorvård har blivit vardag på flera avdelningar. Det har funnits dagar då det handlat om över 60 överbeläggningar. Orsaken är förutom direkta neddragningar även att personalbrist gjort att det inte går att hålla vårdplatser öppna.

I insändare och i media har det i vinter varit många vittnesmål om den pressade situationen för både patienter och personal på sjukhuset.
– Det är en situation som är horribel just nu. Ingen ser något ljus i tunneln för närvarande. Det är uppgivet och folk lämnar in avskedsansökningar och nu börjar det ske även på chefsnivå, säger Kenneth Byström, ordförande för vårdförbundet i Västernorrland (Sundsvalls Tidning 18/1).
I januari fick sjukhuset gå upp i det som kallas Förstärkningsläge. Det är det näst högsta beredskapsläget för sjukhuset. Nästa steg efter det är Katastrofläge, vilket som ni hör inte alls låter särskilt tryggt! Idag har sjukhuset gått ned på det lägre beredskapsläget som kallas Stabsläge.

Förra veckan lyckades också sjukhuschefen Kurt Pettersson reta upp sjukhuspersonalen ordentligt. När radio P4 Västernorrland bad honom kommentera överbeläggningarna började han ifrågasätta siffrorna:
– Vår statistik är inte tillförlitlig.
Detta väckte kraftiga reaktioner eftersom det verkade som om han ifrågasatte rapporterna på överbeläggningarna. Flera anställda, från läkare till sjuksköterskor var upprörda och berättade om hur situationen ser ut med patienter i korridorerna.
”Det sätt Kurt Pettersson pratar på är så världsfrånvänt – när jag går omkring ser jag patienterna ligga i korridorerna…” säger Alfred Janson, kirurg på Sundsvalls sjukhus till radio P4 västernorrland den 2 februari.
Pettersson fick dagarna efteråt gå ut och försöka förklara varför han sade som han gjorde.
– Det jag bland annat ville förklara i intervjun var att vi behöver säkert faktaunderlag för att veta när och var resurser behöver sättas in.
Det jag slås av är att sjukhuschefen verkar vara förvånad och ovetande. När tidningen Allehanda frågar sjukhuschefen Kurt Pettersson om varför överbeläggningarna är så svåra i länet svarar han:
“Ja det är det vi ska ta reda på. Jag vet inte.”
Han låter som om detta problem dök upp i går! Sjukhuset har under flera år dragits med dessa problem.

Det som krävs för att vända utvecklingen är en massiv satsning på förbättrad arbetsmiljö, löner och bra scheman med mera. Detta är inget nytt. Det är nödvändigt för att få erfaren personal att vilja jobba kvar och kunna rekrytera nytt. Det är så klart inte minst viktigt för att kunna ge bra och säker vård till patienterna. De stora överbeläggningarna, korridorvården samt pressade personalen är ett hot mot patientsäkerheten.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!