Svalt mottagande för Löfven

2018-08-29 16:52:43
Löfven har rest landet runt med budskapet att han vill ha ett starkare samhälle och ett tryggare Sverige för alla. Men i Ådalen är det den folkliga kampen för att återställa akutsjukhuset och BB, som gäller. I tusentals har ådalingarna gång på gång demonstrerat och tagit fighten just för ”ett starkare samhälle och ett tryggare Sverige”. 

I Västernorrland har den S-MP-styrda regionledningen de senaste fyra åren lagt ned akutortopedi, akutkirurgi och BB på Sollefteå sjukhus. I över ett och ett halvt år har hundratals ockuperat BB dygnet runt då de vägrar ge upp att vård och trygghet tas ifrån dem.

När Stefan Löfven, som toppar länets S-riksdagslista, besökte Sollefteå i förra veckan delade han den S-styrda regionledningens argument om att den hade fått överta ett gigantiskt underskott från borgaralliansens tidigare vanstyre och försvarade nedskärningarna som ansvarsfulla. 

Detta vågade statsministern inte säga på sjukhuset till BB-ockupationen, utan på stans brandstation. BB-ockupanterna hade bjudit in Löfven, men S styrde fegt undan att möta detta kampexempel mot S-nedskärningar i vården. 

S och Löfven valde istället strategiskt att ha ett enskilt möte med två representanter för BB-ockupationen på Folkets hus. ”Mötet var formalia, kändes det som”, kommenterade Camilla Holmberg till Aftonbladet. ”Vi hade velat ha nån lösning, nån framtidsplan, men det fick vi absolut inte”, sa en lika besviken Anna Marcia Ek.

Alla landstingspartier utom V – som däremot splittrats på frågan – har mer eller mindre stött nedskärningspaketen. Fram till valrörelsen, vill säga. 

I en debatt arrangerad av Föreningen Sollefteå Framtidens Akutsjukhus i söndags sa plötsligt alla partier utom S att de är för att öppna akutkirurgin och BB i Sollefteå igen, vilket tvingade Glenn Nordlund (S) att säga att S ”inte stänger några dörrar”. Ett utslag av ren överlevnadsinstinkt då S beräknas rasa från 48 till 32 procent av landstingsrösterna i länet och nu inte direkt fick någon draghjälp av vallokomotivet och bygdens son Stefan Löfven. ■

Stefan Lundqvist

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!