Svältkatastrof – total kollaps hotar i Afghanistan

En än värre katastrof hotar då matbristen är på väg att bli akut (Foto: Creative Commons).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Afghanistan hotas av humanitär katastrof som kan få landet att helt kollapsa och resultera i att 97 procent av befolkningen hamnar under fattigdomsgränsen nästa år.

Landet står inför en svältkatastrof som kan bli en av de värsta i världen i mannaminne, varnar representanter för Svenska Afghanistankommittén. 
Decennier av krig, ekonomisk kollaps, återkommande torka och covid-19 har skapat en situation där tre av fyra invånare lider brist på mat och om några månader kan maten vara helt slut. 
Årets torka har slagit ut minst 40 procent av veteskörden. Vete är den viktigaste grödan och svarar för hälften av invånarnas kaloriintag.

Talibanernas maktövertagande tillsammans med Västländernas frysta bistånd har snabbt förvärrat en redan mardrömslik situation (utländskt bistånd har stått för 40 procent av landets inkomster, BNP, och finansierat 75 procent av budgeten).
Den akuta matbristen har lett till kraftiga prishöjningar. Priset på basvaror som mjöl och bönor har ökat med 63 procent under de senaste månaderna, och bara under de senaste veckorna rapporteras att priset på grönsaker har ökat med 50 procent och att bränslepriser har gått upp med 75 procent.

Under 2021 har fler människor än någonsin tvingats på flykt. 
”Årets första månader var de värsta i vad som länge har varit världens blodigaste konflikt. Antalet civila offer var högre än någonsin och ytterligare 560,000 människor drevs på flykt, 120,000 av dem flydde till Kabul för att försöka undkomma talibanerna”, skriver International Crisis Group i en ny rapport om den tilltagande humanitära krisen i Afghanistan den 2 september.
Omedelbara hjälpinsatser krävs innan vintern slår till och det blir än svårare att nå de hungriga.

Samtidigt med den humanitära katastrofen och talibanernas nya skräckvälde stänger grannländerna sina gränser mot Afghanistan, och EU bygger nya murar mot afghanska flyktingar. ”Nu försöker politiker i EU bräcka varandra med att vara den som säger mest och tydligast nej till att ta emot flyktingar från Afghanistan. Det är så plågsamt att lyssna på”, skriver Annika Ström Melin i DN den 14 september.
Riv Fort Europas murar – afghaner på flykt måste få rätt att söka asyl och skydd i det land de önskar. Låt de afghanska flyktingar som befinner sig i Sverige eller något annat EU-land stanna genom att bevilja amnesti. 

Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv säger: 
• Permanent stopp för utvisningar till Afghanistan. 
• Amnesti för alla som väntar, fått avslag och för papperslösa. 
• Nej till tillfälliga uppehållstillstånd och gränskontroller – ja till permanenta uppehållstillstånd (även för de med tillfälliga tillstånd) och familjeåterförening.
• Riv Fort Europas murar – riv upp EU:s och Sveriges omänskliga flyktingpolitik.
• Gemensam kamp mot rasism, skuldbeläggning av flyktingar och ökade klyftor. Jobb, bostad och välfärd till alla – låt storbolag, banker och rika betala. 
• Allt stöd till varje strävan att bygga en afghansk massrörelse och en försvarsstyrka som kan förena de fattiga och landets olika folkgrupper i en kamp för att störta talibanregimen och befria landet från allt förtryck, våld och terror. 
• För ett demokratiskt och socialistiskt Afghanistan i en frivillig demokratisk och socialistisk federation med grannländerna.
• Global kamp mot imperialismens plundring, militarism och krig – för en socialistisk värld i fred och frihet.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!