Svältkur för Lunds skolor – större barngrupper och mindre stödinsatser

av Anders Wemmert // Artikel i Offensiv

De fem styrande partierna i Lunds Kommun (M, C, L, KD och FNL – den så kallade Lundakvintetten) drev med stöd av MP igenom en budget i maj som innebär nedskärningar på cirka 250 miljoner kronor till år 2020.
Hårdast drabbad är förskola och skola där det blir nedskärningar på drygt 140 miljoner; 114 miljoner inom förskola/grundskola och drygt 25 miljoner inom gymnasieskolan.
De olika fackförbunden inom skolan har protesterat mot nedskärningarna genom uttalanden i pressen samt insändare, men inga fackförbund har manat till demonstrationer eller andra protester. Inte heller Vänsterpartiet har gått ut och uppmanat till manifestationer mot nedskärningarna.

Under nästan 10 års tid har det pågått årliga besparingar inom skola och omsorg med 1-2 procent, vilket de styrande har kallat effektiviseringar (läs nedskärningar). Nu utökas besparingarna alltså med ytterligare en kvarts miljard kronor.
De beslutade nedskärningarna kommer att leda till större klasser i grundskola och gymnasier – 32 elever per klass är redan idag standard. Det blir större barngrupper inom förskolan där en redan hårt ansträngd personal ska ta hand om ännu flera barn med samma personalstyrka. 
De barn och elever i skolan som har behov av särskilt stöd kommer i ännu större omfattning att bli utan detta. Specialpedagogtjänster dras in, antalet skolpsykologer och skolsköterskor minskar och kommer att få ansvar för långt många fler elever än tidigare. Skolsköterskor, kuratorer och studievägledare kommer att få 800 elever per tjänst att handleda, jämfört med 480 per tjänst i landet i snitt.
Besparingarna innebär också ett hot om att 240 lärartjänster kommer att försvinna samt att inga vikarier sätts in vid sjukdom. Det betyder att eleverna i allt större grad hänvisas till självstudier, något som särskilt drabbar de som har behov av hjälp och stöd i skolan.

Nu måste fackföreningar och de partier som säger sig stå till vänster mobilisera till protester mot nedskärningarna. Det måste bli ett slut på försämringarna av vården, skolan och omsorgen.
• Nej till besparingar inom vård, skola och omsorg.
• Riv upp privatiseringarna.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!