Svara strejkbryteriet med fler strejkvakter och utvidgade blockader mot Tesla

Sedan drygt tre veckor pågår strejken mot bilföretaget Tesla som vägrar att teckna kollektivavtal med IF Metall. Efterhand har fler och fler fackförbund beslutat om sympatiåtgärder för att stödja IF Metalls strejk.
Medlemmar i Fastighetsanställdas förbund kommer inte att städa i Teslas lokaler, Elektrikerförbundet har slutat att reparera eller installera Teslas laddstolpar.
De båda fackförbunden ST och SEKO har satt Tesla i blockad, vilket innebär att ingen post kommer att levereras till företaget. Byggnads har också satt Tesla i blockad och Målarförbundet vägrar att lackera Teslas bilar.

Från och med den 17 november har Transportarbetareförbundet och Hamnarbetareförbundet lagt en blockad mot all hanteringar av Teslabilar i alla Sveriges hamnar. Detta innebär att ytterligare ett steg har tagits för att tvinga Tesla att teckna kollektivavtal.
Tesla har alltsedan strejken bröt ut använt sig av organiserat strejkbryteri. Inhyrda strejkbrytare har transporterats till Teslas verkstäder för att utföra arbete, trots att strejk pågår.
Tesla vill göra allt man kan för att bekämpa strejken. För att kringgå hamnarbetarnas blockad har Tesla låtit lasta om bilar i Danmark och Norge och sedan kört dem på lastbilar till Sverige.
Man får dessutom god hjälp av arbetsgivarna som menar att sympatiåtgärder från andra fackförbund helst borde förbjudas. Nu är det nödvändigt att sätta ytterligare press på Tesla genom att utvidga blockaden, till exempel att stoppa lastbilar som försöker komma över Öresundsbron med Teslabilar i lasten.
Tesla måste tvingas att teckna kollektivavtal med de anställda.

  • Allt stöd till de strejkande på Tesla.
  • För kämpande och demokratiska fackföreningar. ■

Anders Wemmert

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!