Svaret till SD-giftet – Bygg antirasismen

Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet.

Av Per Olsson // Artikel i Offensiv

TV4:s Kalla fakta avslöjande reportage inifrån SD:s hemliga trollfabriker blev också till ett nytt avslöjande av hur svag Ulf Kristoffersons regering är och att det egentligen är Sverigedemokraterna som regerar. ”Har en svensk statsminister någonsin sett så svag ut som Ulf Kristersson (M) den här veckan?”, frågade Dagens Nyheter i en ledarkommentar den 19 maj för att sedan tillägga: ”SD backade inte, det gjorde samarbetspartierna. Och Kristersson. Han bara försvann.”

Redan innan Tidöavtalet hade övriga högerpartier tagit över stora delar av SD:s politik och retorik. ”Inget annat parti har som Sverigedemokraterna lika konsekvent varnat för att Sverige inte kan fortsätta öka invandringen om vi ska ha en chans att klara av de stora integrationsproblemen”, sa Ulf Kristersson på Moderaternas valupptakt i Norrköping i augusti 2022 och berömde samtidigt sig själv för att ha värvat SD och, skulle det visa sig, dess nätkrigare till sitt ”lag”.

Tre veckor efter Moderaternas valupptakt skrev Dagens ETC att: ”Inspirerade av Trump och nazitysk krigstaktik har Sverigedemokraterna i hemlighet byggt upp en trollarmé. Partiets avlönade näthatare pumpar via anonyma Facebooksidor ut förtäckt propaganda till hundratusentals följare” (Dagens ETC den 26 augusti 2022). Dagens ETC avslöjanden för mer än ett och halvt år sedan har Ulf Kristersson aldrig kommenterat. En talande tystnad.

Det var med hjälp av SD trollfabrikers hat, vit makt-propaganda och sexism som en blåbrun regering kunde bildas och för regeringspartierna gäller att ”man biter inte den hand som föder en”.

Hatpropagandan begränsas heller inte till SD:s trollfabriker. I landets största M-tidning, Svenska Dagbladet, och tidskriften Fokus (en högermegafon) har Greta Thunberg anklagats för att vara en ”tjej-Hitler”.

Det är Trumpism på svensk mark med målet att knäcka det motstånd som de blåbrunas rasism och kulturkrig möter. Den reaktionära giftspridningen skapar ett samhällsklimat som ger våldet näring och som riskerar att trigga såväl nazistgrupper som enskilda våldsverkare att gå till angrepp mot de som har blivit hatets måltavla.

Det var först efter att det avslöjades att även några av regeringspartiernas företrädare har varit SD-hatets måltavlor som övriga Tidöpartier kände sig tvungna att reagera. Det har dock inte gått längre än att vädja till SD att sluta angripa blåbruna samarbetspartners. Men som Aftonbladet kommenterade den 18 maj: ”Det är uppenbarligen fri jakt på alla andra – journalister, politiker och övriga som står i vägen för SD:s rasistiska, kvinnohatande och klimatförnekande mobb.”

När Jimmie Åkesson kommenterade Kalla Faktas avslöjande lät han som ett eko av Donald Trump. Allt var bara en ”gigantisk påverkansoperation från det vänsterliberala etablissemanget (…) Till er i detta klägg (stinkande samling): politiker, kampanjjournalister, aktivister, vet ni en sak? Vi skäms inte!”, sa SD-ledaren i ett Youtubetal ”till nationen”. SD-ledaren har också gjort klart att man kommer att fortsätta med sina trollfabriker.

Den stadigt upptrappade statliga rasismen och de nya flyktingmurar som har byggts har underlättat för SD att fylla det politiska tomrum som de etablerade partiernas kris och nedgång har skapat. Det borgerliga etablissemangets legitimering av Sverigedemokraternas politik och metoder togs till en ny hemsk nivå när ett blåbrunt block bildades som sedan följdes av Tidöavtalet. Men också Socialdemokraternas attacker mot flyktingar och dess batongpolitik har spelat SD-rasisterna i händerna.

TV4:s avslöjande ger nya argument för att demonstrera mot rasismen i Stockholm den 2 juni (läs mer på sid 3). Svaret på SD:s och övriga blåbruna partiers giftiga politik och kulturkrig kan bara byggas genom kamp och organisering för att fälla regeringen. Inte minst fackföreningarna måste resa den uppgiften och ta kampinitiativ – riksomfattande aktionsdagar med sikte på politisk strejk – som har målet att ge regeringen sparken.

Tillsammans mot rasism. Bort med den blåbruna regeringen – för en socialistisk arbetarpolitik.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!