Svart dag på Järvafältet

Nu krävs nya protester mot exploateringsplanerna på Järvafältet (Foto: Arne Johansson).

av Arne Johansson // Artikel i Offensiv

Måndagen denna vecka inleddes gnistrande vackert för promenerande och joggare på Järvafältet efter en helg, där Granholmstoppen och dess vackra sluttningar har haft talrika besökare av pulkaåkare och skärmflygare. Nästan lika många som lockats till omgivningarna i Järva Discgolfpark under en coronasommar och höst där antalet utövare av denna sport nästan har exploderat.

Måndagen blev ändå en svart dag för Järva när sedan det visade sig att byggbolaget NCC nu på uppdrag av tondöva politiker i Stockholm har börjat förbereda demolering av Järva Discgolfpark, klassad som världens bästa, genom att installera två byggbodar på den intilliggande parkeringen. 
Syftet är att trots omfattande protester bygga en stor begravningsplats med en tio meter hög ceremonibyggnad, dammar och talrika vägar till öar av begravningsplatser runt Granholmstoppen på Järvafältets viktiga frilufts- och rekreationsområde. 
Markeringar hade också gjorts i snön för punkter där stängsel skulle börja uppföras redan på tisdagen. Utan att man ens har något bygglov eller har tagit någon notis om att området har status som Igelbäckens kulturreservat. 
Också utan att ta hänsyn till att Granholmstoppen är ett instabilt berg av underliggande bygg­avfall, varav mängder av giftiga kemikalier, som hotar att förgifta Igelbäcken när man börjar gräva gravar på dess sluttningar.

Upprörda reaktioner har redan startat bland byggprojektets motståndare på facebookgrupper och sidor som Låt parken leva, Rör inte Järva och Norra Järva Stadsdelsråd. 
Att Stockholm behöver en ny begravningsplats med plats för kistbegravningar är det ingen som invänder något emot. Däremot råder delade meningar om var denna bäst borde läggas, på en del av Hästa gårds sedan några år obrukade odlingsmarker som Låt Parken leva föreslår eller vid närliggande Hägerstalund, som Norra Järva Stadsdelsråd i alla tider har förespråkat och faktiskt alla partier för ett antal år sedan var eniga om.
Rättvisepartiet Socialisterna i Norra Stockholm har i åratal deltagit i kampen för att skydda det gröna Järvafältet mellan norra och södra Järvas stadsdelar som är så viktiga för odlingar, rekreation och naturupplevelser från exploatering. Nya protester är oundvikliga.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!