Svårt för män att söka psykiatrisk hjälp

Avhandlingen visar att män i större utsträckning än kvinnor anser att de inte har behov av vård, trots symtom på depression (Foto: ryan melaugh / Flickr CC).

av Raymond Stokki // Artikel i Offensiv

Klass och patriarkala strukturer är hinder för män att söka vård samt ökar risken för djupare psykisk ohälsa bland män, alkoholmissbruk och självmord. Det visar en ny avhandling från Göteborgs universitet av Sara Blom.

Detta sker i ett samhälle där det redan är svårt att få den vård som behövs efter decennier av nedrustning av välfärden och privatiseringar. Idag är krisen i vården enorm då personal saknas och säger upp sig på grund av att arbetsmiljö, villkor och löner är körda i botten.
Avhandlingen tar avstamp i tidigare forskning som visar att 10 procent av männen i höginkomstländer någon gång under sitt liv drabbas av depression eller ångestsjukdom. Avhandlingen visar att män i större utsträckning än kvinnor anser att de inte har behov av vård, trots symtom på depression (40 procent av männen anser det jämfört med 25 procent av kvinnorna).
Dessutom visar det sig att färre män än kvinnor söker vård, även om de själva anser sig behöva den.

En viktig poäng som görs av avhandlingen är just att klassperspektivet påverkar hälsa, vård och möjligheten till fortsatt liv.
Att patriarkala strukturer som så kallad machonorm eller toxisk maskulinitet påverkar mäns egna hälsa och välbefinnande har också omtalats, men sällan i kombination med klassperspektiv.

Det behövs gemensam kamp bland välfärdsanställda, brukare, fackligt aktiva och alla arbetare för mer resurser till saker som faktiskt behövs i samhället, som vård, skola, omsorg, bättre löner och villkor, med mycket mera. Det skulle dels öka livskvaliteten, dels ge alla som lider av psykisk ohälsa bättre möjligheter och tillgång till rätt vård.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!