Svärta: smutsigt och häpnadsväckande vackert

Den tunga industrin 1968-1974 skildras i fotoutställningen Svärta (Foto: Yngve Baum ur utställningen Svärta).

av Britta Berggren // Artikel i Offensiv

Jag var på en fantastisk fotoutställning på Norrbottens museum nyligen: Svärta

Landskrona foto har sammanställt tre fotografers bilder, Yngve Baum, Jean Hermanson och Odd Uhrbom 1968-1974, tagna i den tunga industrin.
Det var oroligt runt om i världen och i den svenska tunga industrin växte missnöjet; ”Vem skulle få vara kvar och vem var ’obekväm’ att ha kvar?”

De tre fotograferna besökte industrierna, från gruvorna i Kiruna i norr till skeppsverken i Landskrona i söder, och gjorde varsin häpnadsväckande dokumentation på stämningen på arbetsplatserna.
I industrin kan det ofta vara smutsigt och obekvämt. Men till och med ”detta” blev vackert på de svartvita fotona.
Jag kunde tyvärr inte ta del av tidningsurklippen som låg under en glasskiva på ett bord. Där fanns det nog mycket fakta. Men jag är så glad att jag fått se alla dessa vackra bilder. Jag skulle vilja att alla fick se denna utställning.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!