Svartvit fullträff om Joy Division

2008-01-23 12:11:06
FILM
Titel: Control.
Regi: Anton Corbijn.
I rollerna: Sam Riley, Samantha Morton, Peter Hook Alexandra Maria Lara, m fl.
Control är en glänsande filmpärla av det svartvita fotots mästare Anton Corbijn om sjuttiotalets depprockare Joy Division.

På nittiotalet blev Anton Corbijn världskänd för sina grovkorniga, svartvita fotografier av nutidens popikoner; Nick Cave, Kurt Cobain, REM och U2. Han har även regisserat musikvideor, men det är de svartvita stillbilderna man mest tänker på när man ser långfilmsdebuten.
Control handlar om Joy Division. ”We suck”, sa gitarristen – det vill säga innan de träffade Ian Curtis, sångaren som på ett ögonblick förde bandet till en helt annan dimension och gav dem en beständig stjärna på musikhimlen.

Ian Curtis

Ian, gift vid 19 och död genom självmord vid 23, är också den person som filmen kretsar kring.
Han vill vara en duktig medborgare, make och far och sköta jobbet på arbetsförmedlingen, samtidigt som han nästan tvångsmässigt dras till poesi och inte kan säga nej till bandet och berömmelsen. Det går inte bra. Smärtsammast är det att se Ians hustru, Deborah Curtis (suveränt spelad av Samantha Morton), vars biografi över Ian filmen bygger på.
Hon är ett klassiskt, och därför ännu mer tragiskt, kvinnoporträtt där hon sitter fast i hemmet med sin lilla dotter i väntan på ett telefonsamtal som aldrig kommer och en make som varken pratar eller älskar.

Exakt dialog

Corbijn gör som alla filmskapare ska: han berättar med bilderna – som så klart är bländande. Dialogerna säger bara det nödvändigaste och varje ord sitter exakt. Soundtracket består till stor del av Joy Division, men även om många av låtarna spelas medan de framförs, blir det aldrig rockvideo; Corbijn bräddfyller varje scen med så mycket mening att de praktiskt taget dryper. Därför blir alla ljud – till och med vinden som blåser i gräs och buskar när Ian friar till Debbie på en äng – laddade med minst lika mycket drama som bilder och dialog.

Ulrika Waaranperä

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!