Sveaskog skyller sina misslyckande på samerna

Sveaskogs utspel att skylla på samerna istället för att erkänna att deras nuvarande skogsbruk är ohållbart är polariserande och ett försök att dölja sanningen (Foto: NICOLA F / Flickr CC).

av Britta Berggren // Artikel i Offensiv

Statlig Sveaskog ska minska ”föryngringsavverkningen” i Norrbotten med 45 procent de närmaste åren. Bolaget hävdar att de är tvungna att minska avverkningen på grund av ”ej fungerande samplanering med samerna”.
En debattartikel av Naturskyddsföreningen avslöjar dock att Sveaskog själva uppgett att de redan har avverkat så pass hårt att de i Kiruna- och Gällivaredistrikten helt har slut på avverkningsmogen skog, och situationen är nästan lika dålig i Pajala.
”I landet som helhet har över 60 procent av den produktiva skogsmarken kalhuggits sedan 1960-talet enligt officiella siffror. Konsekvensen är att huvuddelen av landets skogsmark idag är bevuxen med träd som inte är avverkningsmogna enligt skogsvårdslagens bestämmelser”, skriver Naturskyddsföreningen.
Sveaskogs utspel att skylla på samerna istället för att erkänna att deras nuvarande skogsbruk är ohållbart är polariserande och ett försök att dölja sanningen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!