Svenonius, Hanif Bali, Bergströms och Trotskij – ett samband

På barnmorskedemonstrationen deltog ”proffsdemonstranter”, menar borgarna – såna som RS-medlemmarna Elin Gauffin och Katja Raetz (inflikade i bilden) (Foto: Natalia Medina).

av Elin Gauffin & Katja Raetz

Irene Svenonius blev utbuad på barnmorskedemonstrationen. Det här har hon i radions lördagsintervju skyllt på ”proffsdemonstranter”. Högermegafoner som Hanif Bali pekade då ut Rättvisepartiet Socialisterna med en bild på vårt bokbord under demonstrationen. Igår hade Svenska Dagbladet (SvD) en krönika angående detta, på barnmorskornas sida, som konstaterar ”ständigt denna Trotskij”. Hur hänger det ihop?

Johannes Klenell, Svd, har helt rätt när han i sin krönika konstaterar att ordet proffsdemonstrant främst används när man vill tillskriva någon en dold agenda. Att det snarare är Svenonius, som rakt igenom lördagsintervjun försöker förneka att regionen har en extremt allvarlig vårdkris, förvandlar en demonstration på uppåt 1000 barnmorskor till sitt eget ”framträdande” som ”kidnappats” av vänstern, som försöker dölja något.
Klenell skriver: ”De enda som kan genomföra en politisk manifestation för barnmorskors rättigheter eller mot utförsäljningar av allmännyttan blir med den logiken de som helt saknar politiskt uppsåt. Vilket är svårt. Protesten är i sig ju politisk. Vem ska då kunna demonstrera eller ens rapportera om läget i Sverige?”
Klenell gör paralleller till förra veckans snackis, Dagens Nyheters avslöjande reportage om Engelska skolan – miljardärerna paret Bergströms, som använder fotografer som handdukar. En av dem som rasar – inte mot välfärdsrånarna, utan mot journalisten Björn af Kleen – är Johan Hakelius på affärstidningen Fokus. 

Vårdkrisen i Stockholm har pågått länge. 2018 gick Johan Hakelius till attack mot Dagens Nyheter för att tidningen skrivit om en av alla vårdprotester och han gjorde med detta grova påhopp på Rättvisepartiet Socialisterna och på en av oss, sjuksköterskan Katja Raetz.
”En annan sak som inte framgår är att Katja Raetz är en mycket aktiv representant för Rättvisepartiet Socialisterna. Det är en gren av den trotskistiska rörelsen. Trotskisterna är kända för att gärna engagera sig i andra rörelser med större opinionsstöd än den egna, ibland utan att göra det särskilt känt att de i själva verket representerar det trotskistiska partiet”, skrev Hakelius.
Det följer samma mönster som när Per Gudmundsson på Svenska Dagbladets ledarsida (idag på Bulletin), hoade om kommunist-spöken. Som t.ex den gången, 2008, när han försökte rada upp olika nätverk och kampanjer som Elin Gauffin varit aktiv i för att på något sätt underminera kampanjen Rädda Hyresrätten och avfärda människors ilska och motstånd mot utförsäljning av allmännyttan.
Egentligen samma mönster som borgare använt ända sedan manifestets dagar, när arbetare började organisera sig redan på 1800-talet för att göra motstånd mot utsugningen och tända idén om ett annat, demokratiskt, socialistiskt system som istället för förtryck bygger på allas lika värde.

Trotskism är en gren inom den socialistiska rörelsen, som utvecklades i motstånd till Stalins framväxande diktatur på 1920-talet, och som lyfter fram främst att ett socialistiskt samhälle måste vara demokratiskt för att fungera och att internationalismen är vägen dit.
Trotskister blir visst anklagade både för att dölja vilka vi är och för att skylta samt ta över ”andras” demonstrationer på samma gång. Rättvisepartiet Socialisterna, ett trotskistiskt parti, har som inriktning att delta i dagskampen mot nedskärningar, privatiseringar och rasism – för socialistisk feminism, klimatet, social bostadspolitik och mycket mer. Det är en del av trotskismen att se hur frågorna hänger ihop. T.ex intervjuas Katja Raetz av tidningen Vårdfokus om klimatkamp idag den 15 december.
Ofta är vi själva en kraft i olika nätverk som Kampanjen Nej till marknadshyra, Nej till 12-timmarspassen, Stockholms sjukvårdsuppror eller En annan Vård är möjlig. Andra gånger deltar vi för att stödja frågor som vi tycker är viktiga. Allt sker öppet.  
Vi alla – välfärdsarbetare, unga, gamla, lågavlönade – behöver gå samman i massprotester som demonstrationer och strejker för att få kraft bakom orden. Vi behöver länka samman, men också lyfta frågor. Det är det kapitalistiska samhället som inte bara svindlar miljarder från de gemensamma medlen till riskkapitalbolag inom vården och skolan, utan också dagligen producerar skadliga klassklyftor och apokalyptisk miljöförstöring som hotar allas vår framtid. Lösningen måste vara antikapitalistisk och det är verkligen inget vi vill dölja, utan vår “egna” uppgift är att just säga det.

När Svenonius blev utbuad så pratade folk om det med glädje på stan flera dagar efteråt. Så många fler hade önskat att de hade varit med och jublade för sig själva åt nyheten. Nästa år kommer Irene Svenonius inte bara blir utbuad.
Det är faktiskt helt ofattbart att nedskärningar och till och med uppsägningar samt privatiseringar av sjukvården i Stockholm har kunnat fortsätta under hela pandemin trots att det är kartlagt att just dessa företeelser har varit drivande i smittspridningen och personal nu får vårdas för krigsskador pga den stress de har utsatts för. Moderaterna måste ut från regionhuset. Och all politik som innehåller nedskärningar och privatiseringar på vården med, oavsett parti. 

Ta kontakt med Rättvisepartiet Socialisterna om du vill vara med och bygga nätverk, driva kamp och protester och samtidigt kämpa för ett demokratiskt socialistiskt samhälle.

Katja Raetz, sjuksköterska, medlem i Vårdförbundet och En annan vård är möjlig, Rättvisepartiet Socialisterna
Elin Gauffin, hyresgäst, Nej till marknadshyra, Rättvisepartiet Socialisterna

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!