Svenska militärer till Libanon

2006-08-29 21:04:09
EU:s utrikesminstrar har beslutat att bidra med 6 900 soldater till en multinationell FN-styrka på 15 000 man. Även Sverige ska delta, men begränsar insatsen till en kustkorvett med 80 man.

Enligt FN-chefen Kofi Annan ingår inte en avväpning av Hizbollah i styrkans uppdrag.
– Det ska libaneserna göra och det är omöjligt att göra med våld, det måste ske i dialog, sade han.
Trots FN-resolutionens udd mot Hizbollah, intar dess ledare Nasrallah en försiktig linje, där han godtar att Libanons armé med stöd av FN-trupper övertar dess positioner vid den israeliska gränsen.
Betydligt hetare blir FN-styrkans uppdrag att garantera ett vapenembargo över alla gränser – vilket syftar till en strypning av Hizbollah. Israels krav på FN-trupper vid gränsen mot Syrien som villkor för att häva sin egen blockad av Libanon uppfattas dock som en så fientlig åtgärd av grannlandet, att dess utrikesminister hotar stänga gränsen mot Libanon.
Under tiden uppmanar den kristne f d generalen Michel Aoun den libanesiska regeringen att avgå.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!