Svenska staten stäms för sina brister i klimatarbetet

Zoommöte med de ungdomar och aktivister som stämmer den svenska staten (Foto: Aurora).

av Agnes Pohjanen // Artikel i Offensiv

Landets ungdomar har gått ut i strejk, forskare har varnat om en planet i fara. Ändå har regeringen inte tagit nog med beslut för att försöka vända klimatkrisen. Därför förbereder en grupp ungdomar och jurister en klimatstämning av svenska staten.

Först ut att som stat bli stämda för ett bristande klimatarbete var Nederländerna. Efter det har en rad andra länder, bland annat Frankrike, gått igenom samma process. 
Nu är det den svenska regeringens tur att i domstol bli stämd för att den inte gör nog för att rädda vår planet. Själva målsättningen med stämningen är att tvinga den svenska regeringen till att öka klimatambitionerna.
Anton Foley och Iris Elmér, som står bakom planen om att stämma staten, har gett projektet namnet Auroramålet och planen är att samla unga i hela Sverige och gemensamt ta regeringen till domstol. 
Bakom sig har de bland andra ett mindre nätverk av forskare, klimat­aktivisten Bo Thorén och en grupp på runt 15 juriststudenter. Ungdomarna menar att det kan vara ett brott mot både barnkonventionen och Europakonventionen.

– En ska inte säga att inget görs, för lite händer ju. Men det går alldeles, alldeles för långsamt enligt i princip alla experter på ämnet, säger Iris Elmér, en av processens tänkta måls­ägande i en intervju med DN.
20-åringen anser sig själv ha drabbats av Sveriges bristande agerande på klimatområdet och fick precis som många andra svår ångest när skolan visade en dokumentär om den sjätte massutrotningen. En film som visade verkligheten och som berörde.

Enligt Naturvårdsverkets egen utvärdering missar Sverige 15 av 16 miljömål till 2020. Ändå visar oberoende internationella utvärderingar att Sveriges klimatmål ligger på en hög nivå globalt sett – men fortfarande inte i nivå med vad Parisavtalet kräver.
Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet, har granskat möjligheterna att genomföra rättsprocesser som de i Nederländerna eller Frankrike i Sverige och menar att det är möjligt att stämma även den svenska staten i domstol. Att en domstol skulle ta upp en rättsprocess är dock inte detsamma som att den som stämmer staten skulle vinna, påpekar han till DN.

Men enligt Iris Elmér är inte en seger i rättsprocessen det viktigaste:
– Drömscenariot är att vi vinner rättsligt. Men jag skulle säga att vårt främsta mål är att vi ska skapa debatt och att folk ska börja prata om de här sakerna. Det är så viktigt att det kommer upp mer på agendan.
Att ungdomar tar strid för klimatet, både med strejker och rättsligt, visar på viljan som finns om att rädda klimatet bland många ungdomar. Men för att åstadkomma en verklig, långvarig grön förändring och omställning krävs det också gemensam kamp och strejkaktioner från arbetarrörelsen i stort. Kanske kan stämningsansökan sporra fler till att komma med i ett sånt motstånd och få fler att förstå allvaret och brådskan i att agera för klimatet. 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!