Svenska storbanker ”tvättade” Putinoligarkernas smutsiga miljarder

Både SEB och Swedbank har tvättat pengar åt oligarker och kriminella (Foto: Kremlin).

av Stephen Rigney // Artikel i Offensiv

Under de drygt trettio åren sedan Sovjetunionens kollaps har statskassorna och välfärden i de forna sovjetländerna plundrats av Putin och hans allierade. Men som det senaste avsnittet av SVT:s Uppdrag Granskning visar har detta gjorts möjligt av Putins kapitalistvänner i väst.

Bland de storbolag som lyfts fram i reportagen är Danske Bank samt de svenska SEB och Swedbank. Samtliga har varit aktiva spelare i att hjälpa de så kallade oligarkerna att flytta sin rikedom ut från landet.
Genom komplexa finansiella system har miljarder – som består av såväl pengar som sugits ut ur staten som vinsterna av organiserad brottslighet – tvättats av storbankerna.
Genom bara ett sådant system – den ökända ”ryska tvättomaten” – slussades minst 20 miljarder dollar (nästan 200 miljarder kronor) genom banker i väst under perioden 2010–2014.
SEB erkänner själv att uppemot 80 miljarder kronor kan ha tvättats genom banken under en tioårsperiod. Men om det är beloppet som SEB medger är väl frågan hur mycket det egentligen handlar om?

Liksom SEB har även Swedbank blundat för denna stora penningtvätt. Den tidigare ukrainska presidenten och allierad till Putin, Viktor Janukovytj, använde Swedbank för att ta emot mutor. Han och hans släktingar anklagas för att ha förskringat 200 miljarder från staten under hans presidentskap innan han flydde landet i samband med storprotestorna år 2014.
Ytterligare en vän till Putin, mångmiljardären Iskander Machmudov, har varit Swedbankkund – till och med bankens största kund i Estland. Med hjälp av mer än 50 frontbolag kunde Machmudov flytta miljarder till diverse skatteparadis utan att banken reagerade, trots alla varningssignaler.
Jämför det med förhöret som vanliga arbetare måste genomgå för att kunna öppna ett enkelt lönekonto!

Men det handlar varken om okunnighet eller naivitet som en brittisk liberalpolitiker i reportagen menar är några av skälen bakom bankernas agerande. Inte eller handlar det om att ”vi alla” har blundat för Putin och hans korruption.
Precis som Putin och hans vänner har berikat sig själva på bekostnad av vanliga människor i Ryssland och de andra före detta sovjetländerna har storföretagen och bankerna berikat sig på bekostnad av vanliga människor i Europa och runt om i världen.
Genom privatiseringar, utförsäljning av välfärden och exploatering har kapitalistklassen – oavsett om den är rysk, svensk eller annan – gjort sig själva ännu rikare. Att de svenska bankerna agerat som tvättautomater åt korrupta regimer rör sig om inget annat än att tjäna pengar.
Och så länge det finns vinster att göra har kapitalistklassen inga farhågor på att samarbeta med brutala, korrupta diktatorer.

De tre jätteavslöjandena sedan år 2016 – de så kallade Panama-, Paradis- och Pandoraläckarna – har visat hur de stora finansbolagen och bankerna har engagerat sig i en storskalig penningtvätt och hjälpt världseliten att dölja sin ofattbara rikedom.
Sedan Putinregimen inledde sitt brutala krig mot Ukraina har de styrande i EU och USA tagit till sanktioner mot de ryska oligarkerna. Men sanktionerna är inget mer än ett spel för gallerierna, vilket syns tydligt då både olja och gas hittills undantagits.
Energisektorn är inte bara en av Rysslands största inkomstkällor – den är också starkt kopplad till Putins allra närmast allierade. Detta har dock inte hindrat storföretagen, inklusive bolag med betydande närvaro i Sverige som Borealis, från att lägga miljarder på rysk olja och gas, trots kriget.

Men även om sanktionerna har utökats är det i verkligheten bara toppen av isberget. För varje krona som fryses finns det garanterat många fler som oligarkerna, med hjälp av bankerna i väst, lyckas dölja någon annanstans.
Sanktionerna kommer inte att slå emot Putin eller hans vänner, utan framför allt mot de fattigaste i Ryssland och mot de som länge har förtryckts av regimen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!