Sveriges allmännytta legitimerar Hemblas plundring

Anders Nordlund, vd Sveriges Allmännytta. Att ge skumraskbolaget Hembla status som ”allmännyttigt” är galenskap (Foto: Pressbild Sveriges Allmännytta).

av Arne Johansson // Artikel i Offensiv

Det är positivt att Clara Lindblom (V), oppositionsborgarråd Stockholms stad, instämmer i den skarpa reaktionen från hyresgäster på Järva mot beslutet att bevilja den skandalomsusade fastighetsjätten Hembla associerat medlemskap i Sveriges allmännytta. Att Anders Nordstrand, vd Sveriges Allmännytta, och Mikael Röjdemark, Förvaltningschef Hembla, nu gemensamt försvarar medlemskapet i Nyhetsbyrån Järva är att öppna dörren på vid gavel för den globala finansmarknaden att plundra hyresgästerna. Att ge ett bolag som ägs i syfte att berika flera av världens största riskkapitalbolag status som ”allmännyttigt” är absurt.

Nordstrand och Röjdemark är givetvis inte omedvetna om den fortsatt massiva kritiken mot Hemblas uselt eftersatta underhåll, men försäkrar att allt har förändrats. Sedan Hemblas lägenheter för bara ett drygt år sedan bytte ägare för nionde gången sedan 1990-talets privatisering påstås Hembla rentav ha fått ”ett evighetsperspektiv i sitt ägande”!
Att Hembla och systerföretaget Victoria Park fått associerat medlemskap i Sveriges allmännytta ska ses i ljuset av att Sveriges allmännytta 2019 tog ett beslut om att öppna organisationen för seriösa privata bolag. Detta möjliggjordes i sin tur av ett riksdagsbeslut 2011 som innebär att de ”allmännyttiga” kommunala bostadsföretagen ska drivas ”marknadsmässigt”.

Det är bara ett drygt år sedan Hembla, och två år sedan Victoria Park, köptes upp av det tyskbaserade Vonovia, som därmed blev såväl Europas som Sveriges största ägare av bostadsfastigheter. Vonovia köpte upp Hembla för det enorma priset av drygt 12 miljarder kronor. Det innebar en gigantisk spekulationsvinst för Wall Street-jätten Black­stone, efter bara tre års ägande av Hembla, på drygt 6 miljarder kronor – mer än 280 000 kronor utslaget på varje lägenhet.
Hembla och Victoria Park har övertagit i stort sett samma extremt profitabla förvaltningsmodell som Blackstones. 
Liksom i exempelvis Husby innebär denna modell hyreshöjningar med 50 procent efter 6-7 veckors ofta hafsigt utförda ”moderniseringar” av badrum och kök av tomställda lägenheter, samtidigt som de medvetet snålar med utgifterna för löpande underhåll. De vädrar också nya feta vinster av den fria hyressättning i nyproduktionen och de ökade lägeshyror som regeringen har lovat de nyliberala samarbetspartier Centern och Liberalerna att införa. Åt samma håll av marknadshyror pekar den fria hyressättning som redan finns efter renoveringar av tomställda lägenheter.

När ledningen för Sveriges allmännytta säger att tillsammans med Hembla ”blir vi också en ännu starkare röst i bostadspolitiska frågor” innebär detta en legitimering av den globala finansmarknadens sätt att plundra hyresgäster. Från det blir steget mycket kort för allmännyttan att själva kopiera denna sorts metoder.
I Husby blev Blackstones motto ”buy it, fix it, sell it” snabbt ökänt. Det är möjligt att Hembla idag tror på ett något mer långsiktigt ägande, men bara kanske. Det tyska moderbolagets motto är lite ordrikare än Blacktones, men säger ungefär samma sak: ”uthyrning, mervärde, återkommande försäljning, utveckling och annat”. Det låter i alla fall inte som något betryggande ”evighetsperspektiv”. Konsekvenserna är ett boende som gör hyresgäster fattiga och trångbodda, systematiskt ökar segregationen och ohälsan, försvårar barnens skolgång och ökar risken för att fler ska hänga med kriminella gäng.
Det är mot denna bakgrund som många av landets hyresgäster nu tar upp kampen mot den utredning om fri hyressättning i nyproduktionen och den hyreskommission om ökade lägeshyror som ska publiceras senast i maj respektive juni enligt januariavtalet. Det ska ske med en första landsomfattande protestdag den 18 april. Att göra allt för att stoppa denna katastrofala utveckling mot ”fria” marknadshyror måste också bli första ronden i en ny stor bostadspolitisk strid. 
I Danmark har en Lex Blackstone införts för att begränsa den sorts spekulationsaffärer som skamligt nog även Sveriges allmännytta nu ger sitt godkännande till. Här måste ropen på ett motsvarande sätt höjas för en Lex Hembla, kopplat till krav på en ny social och även ekologiskt hållbar bostadspolitik. 

Att lägga bostadspolitiken i den globala finansmarknadens händer leder käpprätt fel. Bara med ett massivt statligt investeringsprogram kan bostadsbristen byggas bort och hyresrätterna renoveras på ett socialt och klimatsmart sätt. Lika fundamentala måste kraven vara på en återupprättad och hyresnormerande allmännytta utan vinstintressen. 
Istället för att som nu vara den mest missgynnade boendeformen talar inte bara sociala argument utan även kraven på en klimatomställning på att hyresrätten måste bli den mest gynnade boendeformen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!