Sveriges nära medlemskap i krigsalliansen Nato

Militarism, krig, batongpolitik och antidemokrati är de blåbrunas melodi (Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet).

av Elin Gauffin // Artikel i Offensiv

Efter nästan 1,5 år skickade Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan vidare den svenska Natoansökan till det turkiska parlamentet. Ledare för AKP-partiet säger till TV4-nyheterna att frågan kommer att villkoras med ett tydligt stöd till Turkiets EU-medlemskapsansökan och behandlas först nästa år, men det senaste är att datumet 10 december har satts för behandling i det turkiska parlamentet.

Då återstår Ungern. På en presskonferens förra veckan meddelade ministern Gergely Gulyás från premiärminister Viktor Orbáns kansli att Sverige först måste ta avstånd från åsikten att Ungern har gått in på en utveckling bort från demokrati de senaste åren. Som bevis för denna svenska hållning hänvisas till ett inslag på Utbildningsradion (UR) 2019. Varför just UR? Hela EU-parlamentet antog en skrivelse 2022 som säger att Ungern inte längre kan betecknas som en fullvärdig demokrati.
Erdoğan har krävt att USA säljer F16-plan till Turkiet i utbyte mot det svenska Natomedlemskapet. Nu spekuleras det om ifall detta skyndas på för att Erdoğan laddar upp för att delta på Hamas sida i ett eventuellt nytt regionalt krig. Erdoğan har kallat Hamas för befriare.

Nato är en krigsallians. Redan har Natoansökan inneburit en militarisering av Sverige och en stark uppgång för svensk vapenexport.
Med omställningen som har gjorts i och med ansökan tillåts nu Sverige exportera vapen till fler länder, bland annat till Israel dit Sverige exporterade vapen för 4,7 miljoner kronor förra året. Israel sägs vara världens mest militariserade stat och är inte medlem i Nato, men Natochefen Jens Stoltenberg har gjort klart att Nato står bakom Israel i det pågående kriget.
Redan allt detta schackrande med halvdiktaturer som Turkiet och Ungern, köpslående med vapen och militärflygplan när krigen blir fler och värre för varje vecka, utlämnande av politiska flyktingar som handelsvaror med mera, borde få fler att reagera mot den motbjudande Natoprocessen. Den ger en föraning om vad själva Natomedlemskapet ger.

SOCIALISTISKT ALTERNATIV KRÄVER:
• Nej till militärallianser, kapprustning och svenskt Natointräde.
• Riv upp ökningen av militärens budget – arbetare och fattiga ska inte betala krig och upprustning.
• Stoppa all vapenexport. Förstatliga och ställ om vapenindustrin till civil produktion.
• Ingen tvångsrekrytering till värnplikten. Nej till yrkesarmé och nej till anfallsstyrkor. Löntagarnas demokratiska kontroll över polis och militär.
• Globalt arbetarembargo mot krigsmaskineriet. Bygg en massiv antikrigs- och antiimperialistisk rörelse bland arbetare, ungdomar och fattiga – den kraft som kan skapa verklig fred.
• Nej till världsordningen där supermakter som Kina och USA slåss om världsherraväldet. För en socialistisk värld som styrs demokratiskt underifrån genom samarbete för människor och naturens bästa.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!