”Svik inte kraven!” – Spårtrafikens fack pressar Seko

Ett hundratal slöt upp utanför Sekos kontor i Stockholm (Foto: Natalia Medina).

av Per-Åke Westerlund

Kampvilja blandat med ilska över att Seko skjutit upp strejkvarslet. Så var stämningen när omkring hundra spårtrafiksarbetare samlades utanför Sekos huvudkontor i centrala Stockholm.

Den förste talaren, från lokförarnas klubb i Hagalund, som var initiativtagare, beskrev hur facket blivit en slags ”mellanchefer” i förhandlingarna. Medan arbetsgivarna helt och hållet driver sina egna krav agerar facket för att ”båda sidor” ska vara nöjda. Istället för att backa och försvara sig behöver facket agera för förbättringar, för alla sina krav.
En huvudfråga är förstås att behålla tågvärdarna, där hotet om ensamarbete ledde till lokförarnas ”vilda” strejk i april.
Den första talaren riktade också bra kritik mot den ”svenska modellen” som inte utgår från de totalt skilda klassintressena hos arbetare och arbetsgivare. Slutsatsen var tydlig:
– Vi är beredda att strejka om inte alla våra krav går igenom. Att skjuta upp strejkvarslet försvagar facket i förhandlingarna.

– Vi är beredda att strejka om inte alla våra krav går igenom (Foto: Natalia Medina).

En rad Seko-klubbar deltog med representanter som gav sitt stöd:
• Pendelklubben, som organiserar tågvärdarna.
• lokförarnas klubbar i Hagalund och på pendeltågen.
• Seko SJ spårtrafik.
• nybildade Seko Facility Manegement, som organiserar städare på pendeltåg, t-bana och MTR Express. 
• Seko tunnelbanan på röda linjen.
Det var en imponerande facklig samling på Hagagatan. Stämningen för kamp var tydligt påverkad av strejken i april. Nu återstår att se hur det påverkar Sekotoppen.


”Sekoledningen vågar inte ens komma ut och bemöta oss”

Varför är du här idag och hur är stämningen hos er på jobbet?
– Jag fick reda om protesten idag på sociala medier; det var Seko Hagalund som uppmanat kollegorna att komma hit för att visa vårt missnöje med att strejken blev uppskjuten, säger Markus Mikkelä, lokförare på pendeltågen, och fortsätter:
– Det är min lediga dag, men det var självklart att ställa in annat och komma hit. Vi är alla besvikna, även vi som inte är uttagna i strejk – även vi på pendeln påverkas ju i alla fall när Älvsjö tas ut i strejk.
– Det finns också ett rykte som jag hört från fler håll att förhandlarna blev utbytta mot några som är mer eftergivna, men Sekoledningen vågar inte ens komma ut och bemöta oss.
– Stämningen bland lokförarna på pendeln är bra, framför allt sedan den vilda strejken. Strejk är det bästa medlet mot nedstämdhet, moralen har verkligen gått upp. Det är nu när de gick ut med att skjuta upp strejken som det sänkte moralen. Vi ser att facket är toppstyrd, många i toppen vill mest göra karriär och inte stöta sig – det får vara slut nu med det här.

Sofie Copas & Beatrice Joelsson, båda lokförare på Mälartåg:
– Vi är här idag för att sätta press. Vi är jättebesvikna över att vi inte fick gå ut i strejk, vi hade förberett oss på det. Vi vill visa vad vi vill, vad medlemmarna vill – det känns som att vi är redo för strejk, men att någon annan högre upp bestämmer att vi ska vänta.
Katja Raetz

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!