Ta kamp för fasta jobb

2007-08-30 14:33:53




De visstidsanställda är Sveriges snabbast växande yrkeskår, med över 650 000 arbetare och tjänstemän – 17 procent av arbetskraften. Var tredje vård- och omsorgsanställd går på tidsbestämda anställningskontrakt. Men trots att över hälften av ungdomarna på arbetsmarknaden har osäkra anställningar och trenden fortsätter åt samma håll, lyser den fackliga aktiviteten med sin frånvaro.

I dagarna dök LO-utredningen Ungdomar och facket upp. Det är den femte delen av Röster om facket och jobbet, och för unga fackligt aktiva kom utredningen som ett statistiskt underlag för det vi vetat och varnat för i flera år:

Inte längre självklart

Varför man ska gå med i facket är inte längre självklart, och det är brist på engagemang i den viktigaste ungdomsfrågan: anställningsskydd och osäkra jobb.
Utredningen svävar dock på målet när den kommer till slutsatserna. Samtidigt som oron och osäkerheten ökat på arbetsmarknaden, har taket sänkts på arbetsplatserna vad gäller kritikrätt och fackligt inflytande.
2006 års valresultat betydde i ett slag dyrare och sämre a-kassa, och försämrad anställningstrygghet för visstidsanställda samtidigt som kvinnodominerade yrken släpar efter lönemässigt.
Ungdomarna bär också på arvet från 1990-talets otroliga nedskärningspolitik i offentliga sektorn, där nu 20 procent färre ska göra 10 procent mer jobb på samma tid jämfört med 1990.
Fackföreningsrörelsens svar på regeringars tal om arbetslöshet borde väl vara kravet på att återanställa de hundratusentals offentliganställda som har förlorat sin tjänst?
Facket måste kräva och kämpa för att de över 100 000 arbetslösa ungdomarna ska få jobb, och att de 250 000 visstidsanställda ska få fast tjänst.
Vill LO inkludera den nya generationen måste man lämna de bekväma stolarna och gå ut och visa vägen i kamp.

Från ord till handling

För att visa att facket menar allvar krävs en verklig kamp för fasta jobb och ordentliga anställningsvillkor, och kamp emot nedskärningar och privatiseringar.
Utredningen klargör att det finns ”inga tecken på att ungdomars attityd till facket försämrats”, och 74 procent av unga ickemedlemmar skulle kunna tänka sig att gå med.
Nu gäller det att visa varför!

Bilbo Göransson

Fakta:

  • 47 procent av kvinnorna och 37 procent av männen under 24 år kan tänka sig att ta fackliga uppdrag, men bara 4 procent har fackliga uppdrag idag.
  • Organiseringsgraden bland unga ligger strax över 50 procent i hela landet. I Stockholm är bara 31 procent av ungdomarna med i facket.
  • En procent av de unga kvinnorna har gått på fler än två fackliga möten. 86 procent har aldrig gått på ett fackligt möte.
  • Under perioden 1990 till 2006 sjönk antalet fast anställda ungdomar från 70 till 42 procent.
  • Under perioden 1990 till 2006 sjönk antalet fackligt anslutna ungdomar från 70 till 52 procent.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!