Ta kamp mot marknadshyrorna

2018-07-03 13:03:08

foto: Proletären
Västra Sveriges Hyresgästförening rustar till strid mot högerpartiernas förslag om marknadshyror. Foto: Proletären

Högerpartierna öppnar i årets valrörelse upp för marknadshyror men möter på motstånd från Hyresgästföreningen, som går på offensiven mot förslagen på marknadshyra.

Krav på marknadshyra är ständigt återkommande och presenteras ofta som enda lösningen på bostadsbristen. Men marknadshyror skulle leda till kraftigt höjda hyror och att en redan allvarlig bostadsbrist skulle förvärras.
Efter att samtliga högerpartier inför valet har öppnat för marknadshyror genom en friare hyressättning har Hyresgästföreningen utropat striden mot marknadshyror som valets viktigaste fråga.
Marknadshyra skapar inte fler bostäder, men det ökar klyftorna och segregationen.
Undersökningar visar att det inte finns stöd för marknadshyror hos något partis väljarbas. Trots detta tar de traditionellt borgerliga partierna alla ställning för marknadshyra och Sverigedemokraterna säger sig vara öppna för det. Hotet om marknadshyra är därför direkt sammankopplat med valresultatet den 9 september. 

När riksdagens högerpartier höjer rösten för friare hyressättning är det bara ett annat sätt att öppna upp för marknadshyror.
Analysföretaget Ramböll har på initiativ av Hyresgästföreningen räknat ut vad hyresnivåerna blir om priset sätts efter marknadsmässiga principer i Stockholm, Göteborg, Halmstad och Helsingborg.
Marknadshyror skulle innebära hyreshöjningar över hela landet och i alla städernas olika områden.
Räknat på en genomsnittslägenhet med två rum och kök på 57-62 kvm ökar hyrorna med 50 procent i Stockholm, 32-50 procent i Göteborg, 31 procent i Halmstad och 24 procent i Helsingborg.
Marknadshyra skulle få många effekter på hela samhället. Skulle hushållens andel av inkomsten ytterligare gå till hyra på detta sätt innebär det en minskad konsumtionskraft med uppemot 15 procent. De hushåll som redan har ansträngd ekonomi är de som skulle drabbas hårdast.

Dagens system ger redan stora vinster åt företagen – det finns inget skäl till att låta dem fylla sina skattekistor ytterligare.
Varken fastighetsbolagen eller byggbolagen anger att dagens hyressättningssystem är ett hinder för bostadsbyggande. Bristen på hyreslägenheter och höga hyror innebär att priset på villor och bostadsrätter stiger. De som tjänar på bostadsbristen är därmed de redan välställda.
Om en tittar på andra länder som har infört marknadshyra eller fri hyressättning visar det att bostadsbyggandet inte ökar, utan vad som ökar är möjligtvis rörligheten till förmån för en ökad otrygghet då människor som inte har råd att bo kvar trycks undan.
Att med ökade hyror tvinga bort människor från sina hem löser inte bostadskrisen, utan skulle leda till allvarliga sociala problem.

Är det någon som tror att fastighetsägarna skulle bygga fler bostäder i socioekonomiskt utsatta områden för att de tillåts höja hyrorna i de områden där de med störst behov inte har råd att bo kvar?
Svensk Fastighetsförmedling har tidigare pekat på att 60 procent av de som inte äger sitt boende måste flytta om hyran stiger med upp till 3 000 kronor. Först ut att resa krav på kamp mot marknadshyra kom från Göteborg där flera hyresgästföreningar har drivit en budkavel mot marknadshyror och så kallad social housing.
Nu följer Hyresgästföreningens valledning efter och blåser upp till strid mot marknadshyra på nationell nivå.
I Västra Sverige har Hyresgästföreningen en gedigen kampanjplan som vänder föreningen utåt i kampen mot marknadshyra. Hundratals förtroendevalda och anställda kommer att arbeta på regionens gator och torg genom valkampanjen.
Hyresgäster kommer uppmanas att inte rösta bort sin bostad.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!