Ta strid för rejäla lönelyft

2007-01-24 14:49:25




Arbetsgivarna säger blankt nej till fackens krav på löneökningar, särskilt för de lägsta lönerna. Med rekordvinster i företagen och kraftigt höjda direktörslöner är det en direkt provokation mot alla arbetare.

Svenskt Näringsliv är inriktat på konfrontation. Nu gäller det att fackföreningsrörelsen svarar. De lokala facken måste ställa krav på de fackliga ledningarna.
Om facken inte tar strid i den här högkonjunkturen, när ska då löntagare få någon som helst del av de ökade vinsterna som de arbetat ihop?

Nu är det vår tur

Det gäller för fackföreningarna att till exempel förbereda kamp- och strejkkommittéer lokalt och att de centrala förhandlarna ska skicka ut avtalen på omröstning bland medlemmarna.
Stridsfrågorna är redan många:
• Arbetsgivarna säger nej till höjda lägstalöner med upp emot 1 400 kronor i månaden.
• Arbetsgivarna vill få igenom möjlighet till lokala undantag från de centrala avtalen.
• Sänkta ob-tillägg; entreprenörer och bemanningsföretag med anställda på sämre avtal; fler jobb som är deltid – det är andra hot i årets avtalsrörelse.
• Flera fack kräver ettårsavtal, medan Svenskt Näringsliv vill ha tre år.

Konfrontationslinje

Arbetsgivarna är inställda på konfrontation. ”De sammanlagda ekonomiska effekterna av förslagen ligger långt över vad företagen orkar med. Men många av kraven får även enskilt olyckliga eller orimliga följder. Den höjning av lönen med 3,9 procent som föreslås är redan den alldeles för stor och ger dessutom i kombination med kravet på kraftigt höjda lägstalöner kostnadsökningar för vissa branscher som vida överstiger vad företagen klarar”, skriver arbetsgivarna i Industri- och Kemigruppen i ett uttalande.
Jan-Peter Duker, vice vd på Svenskt Näringsliv, talar om facklig aggressivitet, och menar att de stora företagen bara har råd med två procents löneökningar per år i tre år.

Fackens krav

Kommunal kräver 825 kronor mer i månaden, plus en jämställdhetspott som skulle ge cirka tusen kronor till kvinnor som tjänar under 20 000 kronor i månaden. Kommunal kräver också en lägstalön på 16 200 kronor, långt under de krav som har ställts från medlemmarna på minst 18 000 kronor (också det krav Rättvisepartiet Socialisterna har ställt i kommunfullmäktige). Kommunal kräver också rätt till fast anställning och heltidsjobb.
Handelsanställdas Förbund ställer liknande lönekrav (955 kronor + 130 kronor jämställdhetspott, höjd minimilön med 1 055 kr) och krav på rätt till heltid. För Handels är ob-tilläggen en stridsfråga. Facket kräver att de ska vara oförändrade medan handelsarbetsgivarna vill försämra reglerna för kvällar och lördagar.

Finns det pengar?

Arbetsgivarna påstår att investeringarna skulle minska om lönekraven går igenom. Men som Offensiv tidigare redovisat innebär 3,9 procents löneökning för alla löntagarna en kostnad på cirka 39 miljarder kronor. Det kan jämföras med storföretagens rekordvinster på 400 miljarder kronor.
Medan kapitalisterna säger nej till ökningar på 3,9 procent för löntagarna har direktörernas löner i de 100 största företagen ökat med 16 procent per år mellan 2002 och 2005. LO-Tidningens undersökning av direktörslönerna visade att medellönen nu ökat till 7,1 miljoner kronor. Mest har Scaniachefen Leif Östling roffat åt sig, 25,8 miljoner kronor på ett år – en ökning med 360 procent.

Per-Åke Westerlund


Rättvisepartiet Socialisterna står för:

  • Kompensation för a-kassehöjningen. Ingen ska få mindre än 1 500 kronor i lönelyft.
  • Höjda lägstalöner så att ingen tjänar under 18 000 kronor i månaden. Fullt stöd till jämställdhetspotten.
  • Rusta för strid. Facket måste mobilisera till stora demonstrationer i mars, innan avtalen löper ut. Dels för att sätta tonen inför avtalsrörelsen. Dels för att svara mot regeringens attacker och skapande av en låglönemarknad.
  • Bildande av lokala kampanjkommittéer som förbereder kamp och strejker i avtalsrörelsen och pressar facket att gå ut i riktiga strejker.
  • Inga svekavtal. För facklig demokrati – avtalen ut på medlemsomröstning.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer. Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!