Tågurspårningen i USA en miljökatastrof

”Många har fått olika sjukdomssymptom, lungproblem med mera efter olyckan på grund av kemikalierna”, berättar Amanda Smith i East Palestine (Foto: Wikimedia Commons).

av Robert Bielecki // Artikel i Offensiv

Efter att Norfolk Southerns tåg med olika hälsovådliga kemikalier spårade ur i närheten av East Palestine i Ohio, USA den 3 februari har den miljömässiga katastrofens vidder bara blivit värre och värre. Och myndigheternas mörkläggning och ”locket på”-attityd såväl oroar som förargar befolkningen.

Att president Joe Biden förbjöd järnvägsarbetarnas strejk i slutet av fjolåret med stöd av så kallade ”progressiva” inom Demokraterna – där deras krav var bättre arbetsmiljö, villkor och löner – bara visar hur förödande konsekvenserna är av den förda politiken.
När det är privata järnvägsbolag som sköter transporten betyder det också att kostnader kapas för att göra det så billigt som möjligt. Under Trumpadministrationen togs exempelvis kravet på elektroniska bromssystem bort för godståg till de privata utförarnas glädje.
Tåget som spårade ur vid East Palestine hade inte dessa bromsar, och när en tidigare tjänsteman vid järnvägsmyndigheten fick frågan av media om denna olycka skulle ha kunnat begränsas eller undvikas med sådana bromsar var svaret ett kortfattat ”Ja”.

Socialist Alternative (ISA i USA) skriver i en artikel den 16 februari:
”Tusentals människor i East Palestine, Ohio, fick veta att det var säkert att återvända hem efter att tågurspårningen lämnat staden täckt av kraftig, giftig rök och lågor, täckt av lättantändliga kemikalier. Men invånarna rapporterade att de inte alls återvände till den stad de hade lämnat bara några dagar tidigare, utan till en apokalyptisk värld med tusentals döda fiskar som flöt i floden och kollapsade djur på deras en gång så livliga bakgårdar.
Från början till slut har denna katastrof avslöjat det kapitalistiska systemets fullständiga barbari. En massa säkerhetsöverträdelser och mörkläggningar som sträcker sig flera decennier tillbaka har fört oss till just detta ögonblick, där tusentals familjer nu lever i vad som kan bli en cancerartad ödemark.”

Krav på att förstatliga järnvägsbolagen måste nu resas av fack och rörelser runtom i USA, något som Socialist Alternative nu lyfter fram som ett måste. Även transparenta åtgärder för att snabbt och effektivt städa bort kemikalierna i vattnet och naturen måste genomföras. Alla åtgärder måste sättas in för att förhindra att skadliga eller dödliga sjukdomar utvecklas.


”Vi vill få svar”

Socialist Alternative har varit på plats i East Palestine och pratat med invånarna om stämningen, oron och om vad som har hänt.

Bianca:
– Vi är inte många som bor här, och inte särskilt rika heller. Det är mycket arbetarklass. Det är sorgligt nog vad vi förväntade oss [att inte få nog med hjälp, info eller stöd]. Man hade önskat att man skulle få mer hjälp.

Emma, gymnasieelev:
– Alla här i East Palestine är väldigt nervösa och oroliga. Vi vet inte riktigt vad som händer; mer information kommer varje dag. Om 10-15 år kommer vi kanske slutligen veta vad effekterna är, så det känns ganska läskigt.
– Vi är en fattig ort. Många av oss är lägre medelklass och arbetarklass, och detta har ryckt upp rötterna för alla. Det har varit enorma störningar, och jag tror att många behöver ekonomiskt bistånd nu. Alla är väldigt upprörda, väldigt stressade.

Amanda Smith:
– Det är en enorm oro hos mig och många andra över kemikalierna som har läckt ut. Just nu får vi höra att luften är bra, vattnet är bra… Kanske är det så just nu, men hur är det om en månad, månaden efter det, och vilka långsiktiga effekter kommer det att innebära? Det oroar många av oss, och jag oroar mig över hur det påverkar mina barn och mina djur.
– Järnvägsbolaget Norfolk Southern måste trappa upp sin hjälp till orten. Deras närvaro, eller snarare brist på närvaro, har varit talande. Norfolk Southern ger svar till myndigheterna, men inte till oss.
– Jag har varit på många stadshusmöten om detta, och det är frustrerande då politikerna och myndigheterna bara upprepar den info de får från Norfolk Southern.
– Vi vill att saker görs ordentligt, att det görs rätt, att det görs på ett tryggt sätt, och vi vill få svar. Det är så många med hälsoproblem nu. Många har fått olika sjukdomssymptom, lungproblem med mera efter olyckan på grund av kemikalierna.
Intervjuer: Leah Stevens & Matt Hochberg, Socialist Alternative

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!