Talibanernas återkomst och Sveriges ansvar

Manifestationer för amnesti i Sverige och fred i Afghanistan

Ledarkommentar

Sverige deltog och stödde det USA-ledda kriget och ockupationen av Afghanistan. När kriget inleddes år 2001 röstade även Vänsterpartiet för den svenska krigsinsatsen, först fyra år senare vågade V opponera sig mot ett upptrappat svenskt deltagande i ett USA-lett Nato-krig.

År 2010 hävdade den svenska regeringen att vi ”är i Afghanistan för att bygga freden”. Ockupationen blev till dock till permanent krigstillstånd. En förutsättning för att afghanerna själva skulle få bestämma sin framtid och förverkliga sina önskningar var att ockupationen upphörde och att alla utländska trupper drogs tillbaka.
De regeringar, de svenska inget undantag, som stod bakom kriget och ockupationen försökte länge ge sken av att man gjorde ”framsteg” i Afghanistan, men det var medvetna lögner. Eller som flera skribenter skrev i en debattartikel i Aftonbladet under rubriken ”Stoppa utvisningarna till krigets Afghanistan” i början av 2019:

”Sverige deltar i det första kriget med rådgivare under amerikansk ledning. I detta krig har vi förlorat svenska soldater. I det andra kriget, det mot sanningen, avråder svenska myndigheter från alla resor till Afghanistan samtidigt som en myndighet fortsätter att skicka tillbaka krigsflyktingar till påstått säkra områden i Afghanistan”.

Till och med den svenska regeringens egen utredning Sverige i Afghanistan 2002–2014, som presenterades i början av 2017, kom fram till att krigsinsatsen blivit ett kostsamt misslyckande som inte nått målen om att minska fattigdomen och öka säkerheten. Istället ansåg utredningen att ”den största behållningen av insatsen är att Sveriges anseende i Natos och andra stora aktörers ögon förbättrades. Dessutom fick Sverige öva sig på krigföring” svenska.yle.fi den 2 mars 2017).
Med det svenska deltagande i Afghanistankriget togs ett stort steg in i Nato och det var också det primära syftet.
I Sverige hävdade regeringen ända fram till i somras att Afghanistan var ”säkert” och efter att tillfälligt pausat tvångsutvisningarna till Afghanistan på grund av coranapandemin återupptogs de den 15 december.
Trots att våldsspiralen snurrat i en allt snabbare takt efter 2014 och trots att kriget dagligen dödat eller skadat fem barn har regeringen och Migrationsverket fortsatt utvisa barn.

År 2016 slöt den svenska regeringen även ett ”återvändaravtal” med den afghanska så kallade regeringen för att möjliggöra massutvisningar. Med avtalet som verktyg har totalt 600 afghaner tvångsdeporterats till krigets Afghanistan.
Och inom EU har de svenska regeringarna varit pådrivande för att nya murar ska byggas mot afghanska flyktingar.
Nu gäller det att bygga ett massivt motstånd underifrån mot högerpolitikens utvisningar, hets mot flyktingar och Nato-anpassning med nya svenska krigsinsatser som följd. Den politiken bär också sin del av ansvaret för det som hänt i Afghanistan. ■

Läs också: Mardröm för Afghanistans folk och USA har bäddat för talibanerna

RS/Offensiv säger:

  • Amnesti för alla som väntar, fått avslag och för papperslösa! Stoppa polisjakten på flyktingar. Återinför asylrätten för alla som flyr från krig och förtryck.
  • Permanent stopp för utvisningar till Afghanistan.
  • Nej till tillfälliga uppehållstillstånd och gränskontroller – ja till permanenta uppehållstillstånd och familjeåterförening.
  • Riv Fort Europas murar – riv upp EU:s och Sveriges omänskliga flyktingpolitik.
  • Gemensam kamp mot rasism, skuldbeläggning av flyktingar och ökade klyftor. Jobb, bostad och välfärd till alla – låt storbolag, banker och rika betala. Omfördela samhällets resurser för jobb, välfärd och bostad åt alla.

Protester för amnesti i Sverige och fred i Afghanistan:

Manifestationer för stöd till folket i Afghanistan och flyktingarna. Flera arrangeras av Tillsammansskapet som kräver amnesti för flyktingar i Sverige från Afghanistan. Ung i Sverige ordnar demonstrationen i Stockholm på lördag. Andra flyktingaktiva träffas på riksbron i Stockholm på onsdag, så gott som varje onsdag. Fler protester tillkommer så håll utkik på nätet.

Onsdag 18/8
Göteborg: kl 18, Gustav Adolfs torg
Växjö: kl 18, Speakers Corner, Storgatan
Stockholm:  kl 16, Riksbron vid riksdagen

Torsdag 19/8
Lund: kl 17.30, Stortorget
Lidköping: kl 18, Nya Stadens Torg
Höör: kl 19.30, Ny torg
Jönköping: kl 18.30, Kulturhuset
Malmö: kl 18.00, Möllevångstorget

Fredag 20/8
Karlstad: kl 19.00, Stora torget
Lördag 21/8:
Stockholm: Info kommer, se Ung i Sverige

Söndag 22/8
Eksjö: kl 15, Stora torget
Kungsbacka, kl 15, Kungsbacka C

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!