”Talibanernas regim ska inte erkännas”

Mohammad Shojaee talade på manifestationen (Foto: Carina Nordström).

av Carina Nordström // Artikel i Offensiv

Lördagen den 11 februari samlades cirka 20-30 personer på Medborgarplatsen i Boden för en manifestation för flyktingar från Afghanistan.

Både personer med afghanskt ursprung och lokala bodensare fanns på plats. En av talarna var Mohammad Shojaee från Afghanistan:
– För två månader sen ungefär portade talibanerna kvinnor från universitet i Afghanistan, nu får flickor bara gå i skolan till sjätte klass. Vi är här för att visa kvinnor och alla i hela världen har samma rättigheter. Alla har rätt att studera vid universitet. Vi är här för att demonstrera mot krig, vi är här för att stoppa folkmordet på hazarerna. För frihet, för fred, för kvinnors rättigheter, mänskliga rättigheter och för hbtq+-rättigheter. Talibanernas regim ska inte erkännas, deras tankar är mögliga och de måste bort!

Även andra personer från Afghanistan höll tal, det spelades vemodig musik från Afghanistan, och det tändes levande ljus för att påminna om hur flickor och unga kvinnor förvägras studier och utbildning under talibanernas grymma styre i Afghanistan.
Undertecknad fick själv vara med och stå och hålla i ett plakat med texten ”Kvinna – fred – frihet”. Det var en stor och mycket fin upplevelse som påminde om hur oerhört viktigt det är att visa solidaritet med förtryckta människor överallt i hela världen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!