Tältprotester för Gaza-solidariet på svenska universitet

Tältprotesten på KTH. Foto: Vilgot Karlsson.

Av Vilgot Karlsson // Artikel i Offensiv

Tisdagen den 14 maj inleddes tältprotester på flera svenska universitet. Initiativtagarna är inspirerade av de massiva campusockupationerna runt om i USA i solidaritet med Palestina och i protest mot Israels terrorkrig mot Gaza. Tältockupationer har bland annat satts upp i Göteborg, Lund, Örebro, Uppsala och Stockholm. 

Huvudkravet från proteströrelsen är att universiteten ska avbryta alla samarbeten med israeliska universitet. Offensiv har pratat med Emma, talesperson för tältprotesten på Stockholms Universitet (SU), som har samlat ett femtiotal deltagare och ett tjugotal tält hittills.

Emma, talesperson för tältprotesten på SU. Foto: Vilgot Karlsson.

– SU:s rektor Astrid Söderbergh Widding har ännu inte stoppat samarbetet med israeliska institutioner, och har heller inte gjort något uttalande till stöd för Palestina eller emot folkmordet i Gaza. Det finns fyra lärosäten i Israel som samarbetar med SU. Vi kräver helt enkelt att SU och andra universitet avbryter dessa samarbeten, precis som man gjorde med Ryssland efter invasionen av Ukraina. 

Oruba Abu-Hammam från Student For Palestine. Foto: Vilgot Karlsson.

Oruba Abu-Hammam från Students For Palestine tillägger:

– Vi vill även att studenter och personal ska kunna uttala sig om Gaza och Palestina utan att vara rädda för diskriminering eller repressalier. 

Hur har responsen varit?

– Responsen har varit positiv. Vi hoppas att fler sluter upp. Nu räcker orden inte längre till, utan det krävs handling. 

Gamal från KTH For Palestine. Foto: Vilgot Karlsson.

KTH For Palestine är en annan grupp som har etablerat sig på en gräsmatta vid Kungliga Tekniska Högskolan (KTH). Gamal, talesperson för protesten, förklarar:

– Vi har krävt att KTH avbryter samarbetet med exempelvis israeliska Technion och Hebrew University of Jerusalem sedan i november. Flera universitet är byggda på ockuperad mark. Vi har haft walk-outs och sit-ins varje vecka. Nu är detta nästa naturliga steg att ta. Universitetsledningen har till stor del undvikit oss. Men när vi väl fick träffa rektorn, Anders Söderholm, så ledde samtalet ingenstans och vi fick höra att KTH inte vill upprätthålla kontakten med oss. Responsen från förbipasserande har varit överväldigande positiv. Många kommer med blommor och fika, andra ansluter till protesten. Jag har hört att det har spridit sig över hela Sverige. 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!