Tamsons ”sommarpresent” gynnar coronaviruset

Biljettkontroller ska införas och trafiken dras ner – ett katastrofrecept när allt fler hemestrar i pandemin (Foto: Planka.nu STHLM).

av Vilgot Karlsson // Artikel i Offensiv

Från och med den 16 juni 2020 återinförde SL biljettkontrollerna i Stockholms kollektivtrafik. I slutet på mars fick SL kritik från Folkhälsomyndigheten på grund av trängseln i tunnelbanan. Den 7 april pausades alla biljettkontroller, och stockholmare uppmanades att bara resa om det var absolut nödvändigt, till exempel om en resenär jobbar inom vård eller omsorg. Men det tog inte lång tid innan beslutet kom att återinföra kontrollerna. 

Trafikregionrådet och ordförande för SL, Kristoffer Tamsons (M), kallar det för en ”sommarpresent till det hederliga och skötsamma Stockholm”, och fortsätter med att säga att ”utan biljettkontrollerna försvinner ryggraden i ekonomin såväl som i tryggheten. Nu kan vi äntligen steg för steg ta tillbaka förlorad mark från plankare och otrygghetsskapare”. 
Dessutom inför SL nu sommartrafik, med minskade avgångar som medför ökad trängsel. Att utsätta biljettkontrollanter och resenärer för ökad risk för att få covid-19 är en ”sommarpresent” vi kan vara utan.

Tamsons är en känd förespråkare av ökad kamerabevakning, biljettkontroller och hårdare tag mot de som reser utan biljett. Han använder ofta ord som ”fuskåkande” och ”otrygghet” i samma mening för att associera plankning med till exempel våldsamt beteende eller vandalisering i tunnelbanan, trots att det sambandet inte finns i verkligheten. 
Sanningen är att hårdare kontroller och straff för den som inte har råd att betala 930 kronor i månaden inte kommer att förhindra fler våldsbrott i tunnelbanan. 
Det är snarare ännu ett sätt för högern att kriminalisera fattigdom och normalisera utökad makt till väktare och poliser, vilket kommer att drabba de fattigaste och mest utsatta allra mest. Istället för att arbeta för att den helt livsnödvändiga kollektivtrafiken ska vara avgiftsfri och tillgänglig för alla driver Stockholms högerstyre istället en linje där biljetterna blir allt dyrare, och de som inte har råd att resa ska straffas. 

I en krisperiod där tusentals förlorat jobbet eller tvingats gå ner i tid, med inkomstbortfall som följd, är det extra grymt att återinföra biljettkontrollerna och stoppa människor från att resa fritt. Att ”hårda tag” mot brott leder till färre brott är en myt och en maktfantasi som inte bygger på fakta eller forskning. Med tanke på hur ofta ordningsvakter och väktare avslöjas med att bruka övervåld och missbruka sin makt är alla förslag om utökad ”säkerhet” i tunnelbanan särskilt oroväckande. 
Ett annat argument till att återinföra biljettkontrollerna är ekonomin. Tamsons menar att det är en enorm förlust för SL, eftersom en större andel plankade i maj 2020 jämfört med 2019, utan att nämna att det är färre överhuvudtaget som reser kollektivt på grund av coronapandemin. 
I en intervju med DN lägger han också till: 
– Den som plankar och tjuvåker i SL-trafiken nu stjäl inte bara från andra resenärer och från kollektivtrafiken, utan också från sjukvården. Den stjäl från den som sliter i vården för att bekämpa corona, eftersom sjukvården och kollektivtrafiken delar ekonomi och vi behöver just nu alla resurser som finns för att upprätthålla både kollektivtrafiken och sjukvården. 

Det är oärligt och rentav skamligt att en moderat i Stockholmsregionen kan uttala sig i media helt okritiserat om hur vi måste dra åt svångremmen nu när sjukvården är så ekonomiskt utsatt, när det är just Moderaterna som har skurit ner, varslat och sålt ut sjukvården till förmån för privata vinstintressen. Miljontals kronor har hamnat i privata fickor, som hade kunnat läggas på att rusta upp vården och göra kollektivtrafiken gratis för alla. 
Samtidigt har finansieringen av kollektivtrafiken omfördelats från skatteintäkter till enskilda resenärers plånböcker, för att sedan skuldbelägga de som inte kan betala. Tamsons politik är hela högerns politik: sparka neråt och ge uppåt.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!