TeliaSonera plundras

2008-02-27 15:43:10
Under 2007 ökade TeliaSonera sin skuldsättning för att ha råd med enorma utdelningar till sina aktieägare. Samtidigt varslar företaget om uppsägningar av 2 900 anställda, varav 2 000 i Sverige.

Företagets nettoskuld ökade med nästan 20 miljarder kronor, samtidigt som aktieägarna fick rekordstora 28,3 miljarder i utdelning under året. Vinsten låg på 17,7 miljarder.
– Bolagsstyrelsen har aktieägarnas bästa för ögonen – inte bolagets, säger Elof Isaksson, ordförande för SEKO på TeliaSonera.
Bakgrunden till det stora åtstramningspaketet på TeliaSonera, där var femte anställd kan tvingas gå, är uppseendeväckande. Under 2007 blev aktieutdelningen, efter både en ”extra” och en ”extra extraaktieutdelning”, större än vinsten. Detta gjorde att bolaget tvingades öka sin belåning med närmare 20 miljarder kronor. Det handlar om företagsplundring på astronomisk nivå.
40-60 procent av vinsten gick förr till aktieägarna, resten av pengarna användes bland annat till nyinvesteringar. Nu går TeliaSonera med i samma ”plundrarklubb” som Boliden, ett företag som också delat ut mer än 100 procent av vinsten till sina ägare. Fackens representanter i bolagsstyrelsen har reserverat sig mot rekordutdelningarna.

Förlorad kompetens

– Det finns en risk att TeliaSonera inte kan utvecklas när man tömmer kassorna på det här sättet, säger Elof Isaksson till Offensiv.
Anställda på TeliaSonera poängterar också att företaget förlorar kompetens då personal med decennier av erfarenhet får lämna företaget. Efter privatiseringen av Telia har nedskärningsprogrammen duggat tätt. De senaste 15 åren har man minskat personalstyrkan från 50 000 till 10 000 personer. 15 000-20 000 tjänster har försvunnit genom så kallad ”outsourcing”, resten i rena nedskärningar. Det nya åtstramningspaketet kommer strax efter att ett sparprogram på 1,5 miljarder kronor just avslutats.
– Det var fel av ledningen att gå ut med att 2 900 anställda ska bort, innan man ens själva visste hur nedskärningarna skulle genomföras och var. Återigen handlar det om att tillfredsställa aktiemarknaderna. Att man skapar stor oro bland de anställda bryr man sig inte om, säger Elof Isaksson.
Enligt uppgift ligger ingen enskild ägargrupp bakom rekordutdelningarna i TeliaSonera, utan samtliga stora ägare, inklusive staten, är skyldiga. Plundringen av TeliaSonera visar att privatiseringen av företaget, som genomfördes av socialdemokraterna, stödda av v, var ett stort misstag.
På Offensivs fråga om hur den ökade skuldsättningen gynnar företaget svarar TeliaSoneras Jan Sjöberg:
– Det är styrelsen och aktieägarna som bestämmer i TeliaSonera – precis som i alla andra börsbolag.
Nu måste företaget återförstatligas för att rädda arbetstillfällen och slå vakt om värden som byggts upp av svenska skattebetalare och telearbetare under generationer.
Patrik Brännberg

Röster från Telias anställda

Per Wilhelmsson
– Vi anställda är luttrade. Anställda får gå, men arbetsuppgifterna kommer vara kvar. Pressen på dom som blir kvar ökar.
– Det verkar handla om att blidka aktieägarna.

Hossein Mousevi och Matti Virta
– Den nya ledningen har fört in en amerikansk företagskultur. Dialogen med facket är mycket dålig.
– Mycket kompetens försvinner. Folk som jobbat i 20-30 år har fått gå. På sikt är det dåligt för företaget.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!