Terrorattacken i Paris

2015-11-14 11:47:01
Det fruktansvärda terrordådet i Paris har kostat minst 150 människoliv, men ytterligare många svårt skadade. Det är det värsta attentatet i Frankrike sedan andra världskriget och ett av de värsta i hela Europa.
 
Dådet inträffade bara några dagar efter bombattacken mot ett köpcenter i Beirut, med 43 döda och 240 skadade. I båda fallen tänker vi på den enorma förlust som drabbat offren och deras familjer samt skrämt och chockat många fler. 

Attacken i Paris skedde på flera platser samtidigt. I närheten av den pågående fotbollsmatchen mellan Frankrike och Tyskland på Stade de France hördes flera kraftiga smällar. Enligt åklagaren ska attacken bestått i två självmordsbombare och en utplacerad bomb. Där ska sex människor dött.

Samtidigt kommer det larm om skottlossningar på flera platser i centrala Paris, mot restauranger, pubar och mot gallerian Les Halles. På gallerian ska minst 40 dödats.

Strax därpå kom ytterligare larm om att konserthuset Bataclan blivit attackerat, där 1500 var på plats för att se Eagles of Deathmetal och där blev det ett fruktansvärt blodbad. När polisen stormat huset så sprängde sig tre av gärningsmännen genom bombälten och tog en fjärde terrorist med sig i explosionen. De skördade minst 118 offer.

Presidenten Hollande talade i tv under attacken, efter att ha evakuerats från fotbollsmatchen och uylyste undantagstillstånd samt stängde gränserna.

Dåden sätter skräck och föder förtvivlan hos många. Kan terrorn slå till i en så här stor skala i en av världens största huvudstäder och kunna mörda så många människoliv, så får många känslan att de kan slå till när som helst och var som helst.

Paris har ännu dådet mot Charlie Hebdo färskt i minnet och kommer att försätta landet i stor sorg.

Med Charlie Hebdo färskt i minnet och med vittnesmål om hur terroristerna ropat ”This is for Syria!” så drar många slutsatsen att det är islamister och i synnerhet ISIS-medlemmar eller sympatisatörer som ligger bakom. Det uttalade syftet skulle i så fall vara hämnd för Frankrikes flygbombningar mot ISIS. Men syftet är samtidigt minst lika mycket att splittra och kunna få fler att ansluta sig religiös extremism.

Terroristerna uppnåt detta om rasismen mot människor från Mellanöstern och i synnerhet muslime ökar. För islamisterna blir det en självuppfyllande profetia om det ”Heliga kriget”.

Den franska högern är inte sena att reagera på motsvarande sätt. Redan spekuleras att det är flyktingarna som söker skydd i Europa som är problemet, med uppmaningar till att strama åt ytterligare mot dem som tvingats på flykt från just blodiga terrordåd och massdöd.

För arbetarrörelsen och den politiska vänstern är det nu av största vikt att uppmana till enighet mot terrorismen och mot rasismen. Som när manifestationerna efter terrordådet i Paris i januari var tydligt antirasistiska.

Många vill ha ökad säkerhet, men ökad statlig repression och militära svar är ingen lösning. Efter attacken på World Trade Center tvingade Bush in många länder i ett korståg i Afghanistan och Irak, utan att det hjälpt och med ett växande motstånd mot krigspolitiken på hemmaplan. Det är viktiga lärdomar för arbetarklassen internationellt. Det är också så att terrordåd inte bara drabbar ”öppna samhällen i Väst”, utan även sker i diktaturer och hårt militariserade länder. Dessa krig ledde till kriget i Syrien. Enligt Syrian Observatory for Human Rights har närmare 300 000 människor dött i Syrien, bland annat av ISIS terror. 

Rättvisepartiet Socialisterna 151114, kl 10.30

—–

Rättvisepartiet Socialisterna kommer under dagen att publicera ett uttalande från vår franska systerorganisation Gauche Revolutionnaire. 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!