Terrorsekten NMR splittras – risk för upptrappning av våld och hot

av Offensiv

Den nazistiska terrorsekten Nordiska motståndsrörelsen (NMR) splittras, rapporterar Expo. Det är Klas Lund, med en lång våldsam och brottslig bakgrund inom den nazistiska vit makt-rörelsen i Sverige, som efter ett internt kuppförsök har lett en stor utbrytargrupp ut ur NMR då de anser att NMR inte är radikala nog.
Många av de som bryter sig ur tillsammans med Klas Lund har även de lång historia av våld och hat bakom sig, som Emil Hagberg, en av de sittande i NMR:s riksledning. Klas Lund har förutom NMR och dess föregångare SMR varit ledande i Vitt ariskt motstånd och Nationell ungdom, och är dömd för grovt vapenbrott, rån och dråp.

Den nya gruppen beskrivs som mer sluten och radikal, och kommer inte att satsa på större demonstrationer eller deltagande i val. Sannolikt kommer dessa terrorister att stå för ännu fler och våldsammare attacker mot alla de som inte skriver under på deras hatiska världssyn, vilket säger en del då NMR för närvarande är den mest våldsamma och extrema vit makt-organisationen i landet.
– Det finns en risk att splittringen leder till en upptrappning av våld och hot när utbrytarna vill profilera sig med mer radikala kampmetoder. Inom Nordiska motståndsrörelsen finns även liknande risker eftersom organisationen kan uppleva en press att i handling vilja tillbakavisa anklagelserna om att man har ”liberaliserats”, säger Expos researcher Jonathan Leman på Expos hemsida den 2 augusti.

I spåren av ökad polarisering, högerpopulismens framväxt och etablissemangets propaganda mot flyktingar, invandrare och socialister får extremhögern ett ökat självförtroende. 
Det syns inte minst i den tragiska dödsskjutningen i amerikanska El Paso i helgen, där förövaren hyllat Trump, skrivit en rad rasistiska inlägg på internet inför dådet och riktat in sig mot latinamerikanska och ”utländska” personer. Den är blott en i raden på flertalet högerextrema vit makt-våldsdåd i USA och hela världen de senaste två-tre åren.
För att bekämpa nazism och högerextremism måste, utöver kraftfulla mobiliseringar och demonstrationer närhelst dess fula tryne visar sig, roten till dess framväxt också bekämpas: kapitalismen och dess klassklyftor som sliter världen itu och gör den allt osäkrare. 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!