Texas köldknäpp: Extrema väderfenomen och privatiseringarnas fiasko

Köldknäppen varnar om än värre klimatkatastrofer om ingen ändring sker (Foto: Matthew T Rader / Flickr CC).

av Robert Bielecki // Artikel i Offensiv

Den för Texas extrema köldknäppen är ytterligare ett bevis på en värld som har rubbats av den globala uppvärmningen.

Under den dryga vecka som köldknäppen rådde har uppskattningsvis 58 personer dött av kylan (en siffra som kanske är i underkant). Dessutom har miljontals varit utan el, vatten, värme och andra bastjänster, samt att ”infrastruktur för miljardtals dollar har skadats eller förstörts”, som Business Insider rapporterade den 19 februari.
Och på grund av minusgraderna har elförsörjningen havererat, när naturlig gasproduktion och vindturbiner har frusit igen och tagit skada.

Men det avreglerade, privatiserade elnätet i Texas (som är avskilt från resten av USA) har inneburit att kostnaden för att ta in mer el till konsumenterna har lämpats över på privatpersoner, som har fått se sina räkningar stiga med helt ofattbara siffror. 
Till Texas Tribune berättar specialpedagogen Karen Knox att hennes elräkning till det privata elbolaget Griddy denna månad är 7,000 dollar – hon har aldrig betalat över 150 dollar innan för en månad. Priset på el ökade från 12 cent per kilowatt-timme till 9 dollar per kilowatt-timme, en ökning på otroliga 7,400 procent!
De flesta Texasbor har aldrig varit med om minusgrader, än mindre att de sjunkit så lågt som till minus 15 °C. Kanske var det därför som Texas senator Ted Cruz tog flyget till Cancun när köldknäppen slog till och lämnade Texasborna till sitt öde, och enbart återvände några dagar senare på grund av den starka folkliga opinionen emot honom?

I takt med den globala uppvärmningens fortsatta och allt värre effekter kommer än fler områden att drabbas av extrema väderfenomen. 
Då kan man inte förlita sig på vare sig den härskande klassen, med dess politiker och representanter, eller storföretagens totala girighet och oförmåga.
Utöver en akut, grön omställning av samhällets alla skikt, av produktion och distribution med mera, krävs det också insatser för skydd mot de allt allvarligare extremväderfenomen som vi, oavsett om vi ställer om idag, kommer att få se en stark ökning av de kommande decennierna. 
Kapitalismen är oförmögen till att skydda något annat än sina vinster. Det är hög tid för en socialistisk omställning på alla plan.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!