Tiden innan

2006-12-09 23:31:11
TEATER
Titel: Tiden innan.
Scen: Teater Pero, Stockholm
Regi: Maud Backéus.
Skådespelare/ Musiker: Anita Berger, Katrin Forsmo.

I minst 30 000 år dyrkade människorna gudinnor – gudar har dyrkats i 5 000. Varför får vi bara lära oss om gudar i skolan? Det frågar sig Anita Berger och Katrin Forsmo i inledningscenen av föreställningen ”Tiden innan”. Sedan berättar de själva den hisnande historien om tempel formade som kvinnors kroppar, Eva som skapade Adam för att få lite sällskap och en tid då jämställdhet och fred rådde.

Det är med enkla medel använda på ett skickligt sätt som teatergruppen Afrodites Ångbåt fångar publiken. En cello, ett dragspel och gamla hederliga diabilder och ännu äldre och hederligare berättarkonst där tal går in i sång.
Visorna har gudinnenamnen som titlar: Demeter, Kalliope, Gaia, Nut, Inanna. Diabilderna visar några av de 30 000 miniatyrskulpturer som hittats och som tyder på att dyrkan av en kvinnlig gudom har funnits över hela jorden.
Innan asarna härskade en moder jord även för nordborna – Nerthus. Hon åkte omkring i en vagn som drogs av heliga kor. Fynd av vagnsymboler har hittats som härleder till denna tid. Nerthus var moder till vanerna som hade kontakt med människorna. De bästa av Nerthus gudinnor, Frej och Freja, släpptes in i Midgård då asarna tagit över. Men dödsgudinnan Hel, som dessförinnan hade betraktats som en god gudinna, förpassades till en ond plats som blev ”hel”vetet.

Patriarkala glasögon

Skådespelarna gestaltar nutidens historieskrivning genom att turas om att sätta på sig de patriarkala glasögonen. Vips förvandlas hällristningen av älgkon till en älgtjur.
En älgtjur utan krona, vill säga – hanarna är ju faktiskt utan horn en kort del av året.
Berger och Forsmo berättar den antika versionen av patriarkatets maktövertagande som börjar med att Zeus bestämde sig för att själv föda ett barn. Han ångrar sig dock halvvägs in i förlossningen, hade inte räknat med att det skulle göra så ont. Ut (genom Zeus huvud!) kommer till slut Atena. Det är senare hon som frikänner Orestes trots att han bragt sin egen moder om livet.
I tvåflodslandet dyrkade sumererna Inanna. ”Krig trampade ner mitt välde i jorden liksom vad som sker idag i Irak” klagar Inanna. Men duettens slutkläm manar publiken att vända både Saddam och Bush ryggen och blicka framåt, eller är det bakåt, mot en pacifistisk vision.

Ung publik?

Förhoppningsvis blir det för en ung publik ”Tiden innan” kommer spelas. Producenten Linda Zandqvist har kontaktat Elevkampanjen för att få hjälp med att få ut föreställningen på skolorna.
– Den behövs på skolorna för att visa en annan syn på historien än den mansdominerande. Jag tycker den är bra och rekommenderar den, säger Lina Thörnblom, ordförande för Elevkampanjen.
– Det var som en blanding mellan föreläsning och teater. Jag uppmanar alla ”Vägra Kallas Hora”-grupper/aktivister att trycka på för att skolan ska köpa in ”Tiden innan”.
På hemsidan feministpaketet.nu kan man läsa mer om föreställningen, bakgrundsmaterial om mytologin och även andra projekt den är knuten till.

Elin Gauffin

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!