”Tio års fängelse för handel med en panda, tre år för en kvinna”

”Massornas ilska över trafficking i Feng County visar den verkliga stämningen i det kinesiska samhället mot förslavning och förtryck av kvinnor” (Foto: CC).

av Andrea, ISA Taiwan // Artikel i Offensiv

Andrea från ISA i Taiwan talade vid ett internationellt möte om socialistisk feminism som organiserades av ISA den 6 mars. Nedan följer en förkortning av vad hon sa.

”Den kinesiska diktaturen försöker utrota feminismen. Man slår ner hårt på feministiska idéer och webbsidor. Det styrande så kallade ”kommunistpartiet”, KKP, använder extrem nationalism och förtryck och menar att feminism är ”anti-Kina” och ingår i en amerikansk plan för att skapa problem i Kina. Hbtq+-personer attackeras också. Kinesiska tjänstemän säger att homosexualitet är en västerländsk skapelse.
I februari drabbades Kina av den största politiska skandalen sedan pandemins början: det chockerande fallet med en kvinna som kedjades fast i nacken och hölls i ett iskallt och smutsigt skjul i Feng County i östra Kina. Hon hade åtta barn, vilket är olagligt i Kina, och sattes i kedjor för att hon var ”psykiskt sjuk”.
Den 1 februari visades en TikTok-video av den kedjade kvinnan över 3 miljarder gånger innan den blockerades av censuren. Under flera veckor överskuggade fallet fullständigt de olympiska spelen i Peking med tio gånger fler inlägg på nätet om den kedjade kvinnan än om de olympiska spelen.
Grupper av kvinnor försökte gå för att rädda offret. De stoppades av polisen och några greps. Fallet framkallade massornas ilska mot regeringens försök att dölja sanningen.

Den skrämmande sanningen är den utbredda handeln med kvinnor och flickor i Kina. De kidnappas och säljs till män för att bli deras ”fruar”, för att våldtas och tvingas föda barn.
På många håll är KKP, polisen och domstolarna medskyldiga till denna olagliga handel med kvinnor. Enligt kinesisk lag får man tio års fängelse för handel med en panda, men bara tre år för handel med en kvinna.
Handeln har ökat på grund av kvinnounderskottet i Kina. Det finns 30 miljoner fler män än kvinnor. I 36 år har kommunistpartiet infört en mycket hård kontroll av kvinnors reproduktiva rättigheter: ettbarnspolitiken. Under denna tid föredrog man pojkar framför flickor på grund av trycket från sexistiska patriarkala strukturer och attityder. Det är kopplat till det brutala återupprättandet av kapitalismen i Kina. Välfärden förstördes av privatiseringar och brist på finansiering.
Den kapitalistiska ekonomin gav små pojkar en högre status: män får bättre jobb och äganderätt. Sju miljoner könsselektiva aborter genomfördes. Detta ekonomiska och sexistiska tryck på att få manliga barn ledde till befolkningskrisen.
Den nya trebarnspolitiken lanserades av Xi Jinping 2021 för att främja fler bebisar. Men trebarnspolitiken försvagar kvinnornas ställning på arbetsmarknaden. Chefer är ännu mer ovilliga att anställa kvinnor eftersom de inte vill betala för mammaledighet och barnomsorg.

Dagens diktatur tjänar kapitalismen. Den förstärker många av de värsta formerna av kvinnoförtryck. Massornas ilska över trafficking i Feng County visar den verkliga stämningen i det kinesiska samhället mot förslavning och förtryck av kvinnor. Xi Jinping vill förstöra feminismen, men det är som att vända havet tillbaka. Det kommer att misslyckas.
Jag är taiwanesisk medborgare. ISA i Taiwan uttrycker vår fulla solidaritet med feminister i Kina mot förtrycket. Vi kämpar för en socialistisk feminism som kan kopplas samman med arbetarnas kamp och göra slut på det onda, sexistiska, kapitalistiska systemet.”

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!