”Titta på mig”

2006-07-28 15:41:30
Flera unga karriärpolitiker har nu dragit igång personvalskampanjer för att få in sig själva i riksdagen. En av dessa borgare som jag tittat på är centerpariets undomsförbunds ordförande Fredrick Federley. Han står på andra plats på riksdagslistan. Ibland när man ser dessa typer kan man inte låta bli att undra vad de har för typ av självbild då de ser sig själva som ungdomar, trots att de i Fredricks fall är i 30-årsåldern.
Nåja. Ålder är inte bara en fråga om kalenderdagar.
Federley har en egen rubrik: ”Fredrick” på ungdomsförbundets hemsida. Där hittar man läskiga idolbilder på en stylad Federley som går att ladda hem med hög upplösning, liksom andra c-politikers uttalanden om honom, självklart smickrande utan konkreta exempel. Vad säger han då själv om sig själv när han får skriva själv. Det kan vi se under rubriken: Fredrick om Fredrick. Jag tar med citatet i sin helhet så att inte läsaren missar något viktigt: ”Jag vill vara med och skapa framtidstro i Sverige. Tilltron till oss själva är första steget för att göra Sverige till ett land där utveckling är i fokus för debatten och inte avveckling.”

I en tävling i användandet av tomma fraser, skulle det bli en hård fajt om segern bland våra politiker. Som ni ser ovan skulle Federley hävda sig bra.
Ser man till det politiska innehållet är Federley en nyliberal politiker. Till sin hjälp i personvalskampanjen har han Maria Ranka från näringslivets Timbro, före detta medarbetare till moderatledaren och statsministern Carl Bildt, liksom Christian Ekström som är presschef på föreningen Skattebetalarna.
”Han har ett öppet sinne och är fast förankrad i liberala idéer”, säger Maria Rankka (Svenska Dagbladet 6 maj).
Föreningen Skattebetalarna, vars presschef stödjer Federley, är en förening bildad av skattesmitare som nog aldrig betalat så lite skatt som nu.
Enligt Federleys uttalanden i Svenska Dagbladet kommer hans kampanj att finansieras av företag och privatpersoner och bara en liten slant kommer från ungdomsförbundet; ”det är ingenting i det stora hela”.
På CUFs hemsida hittar man deras ”ekohumanistiska” program. Det är en text som är skriven i en barnsligt sagoberättande ton om eländet i världen, och om behovet av frihet och äganderätt.
I ett svar på en fråga på Fredericks Blogg säger han att socialismen är en ”vidrig idé”.
Att centerpartiet är starkt högerinriktat är inget nytt. Det har varit en tydlig profil under Maud Olofsssons ledarskap men var det även på 70-talet under Fälldins tid. Det som gjorde att centern fick starkt stöd på 70-talet var miljöprofilen och kärnkraftsmotståndet. Bönder i centerpartiet, likt Fälldin själv, gav dessutom ofta ett folkligare intryck än sossebyråkrater, men till sitt politiska innehåll var centern på 70-talet ett högerinriktat parti, vilket gjorde att de bildade borgerlig regering 1976.

Nyliberaler som Federley är helt logiska konsekvenser av centerns utveckling. Den typ av jordbrukare som en gång gav upphov till centerrörelsen finns inte längre utan tillhör gårdagens samhälle. Då de få aktiva i c och cuf såklart inte vill organisera och försvara arbetarklassen, anammar de helt storkapitalets nyliberala politik även om de ofta vinklar det till ett vurmande för småföretagare.


Per Johansson, Sundsvall

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!