Tjänar 1,5 miljoner kronor i timmen

2007-09-12 12:23:47
På tio minuter har de bäst betalda fondförvaltarna (topp-spekulanter) i USA tjänat ihop lika mycket som en industriarbetares årsinkomst.

De 20 högst betalda hedgefondförvaltarna i USA hade 2006 en årsinkomst som var 22 255 gånger större än snittlönen för en amerikansk arbetare.
De fyra hedgefondförvaltare som låg i löneligans absoluta topp hade var för sig en årslön på nästan osannolika 1 miljard dollar, 6,8 miljarder kronor.
Det framgår av en ny rapport som nyligen har publicerats i USA.
Enligt rapporten Executive excesses 2007 (ungefär vd-arnas utsvävningar 2007, www.ipc-dc.org) var snittinkomsten för de 20 bäst avlönade hedgefondförvaltarna 675,5 miljoner dollar förra året (ungefär 4,6 miljarder kronor).
Dessa hedgefondförvaltare hade alltså en timlön på dryga 1,5 miljoner kronor, vilket är lika mycket som sex lågavlönade i Sverige drar ihop under ett helt år.
Det handlar om gigantiska summor och klyftor. Tillsammans hade de 20 hedgefondförvaltarna en inkomst som exempelvis är dubbelt så stor som värdet på den totala produktionen (BNP) under ett år i Somalia.
Somalias 9,2 miljoner invånare hade 5,2 miljarder dollar att dela på år 2006, det motsvarar ungefär vad de sex bäst avlönade hedgefondförvaltarna tjänade förra året.
– Och det finns fortfarande folk som utan att skämmas hävdar att affärstopparna är underbetalda, kommenterade Sarah Anderson, en av rapportens författare.
År 1980 tjänade en amerikansk vd (verkställande direktör) ungefär 40 gånger mer än en arbetare. Idag tjänar vd:n 364 gånger mer än arbetaren.
Snittlönen för en amerikansk vd låg på 10,8 miljoner dollar år 2006 (73,4 miljoner kronor).
Toppdirektörerna får också med sig en rad skattefria förmåner – det kan handla om allt från fri sjuk- och hälsovård och livförsäkringar till ett privat jetplan eller gratis medlemskap i någon exklusiv klubb – som i vissa fall är värda betydligt större belopp än själva lönen.
Till exempel fick Chad Dreier, som leder Rylandkoncernen (ett byggbolag som även bedriver bolåneverksamhet) förmåner till ett värde av nära 40 miljoner kronor förra året, förutom lönen på 6,8 miljoner.
Inkomstskillnaderna har kanske aldrig varit så stora som nu. Det gäller i USA såväl som i andra länder.
I exempelvis Storbritannien är gapet mellan fattig och rik det största på 40 år. Toppdirektörerna tjänar vanligtvis över 100 gånger mer än arbetarna, och förra året fick en brittisk vd en löneökning på 37 procent.
I snitt tjänade en brittisk vd ungefär 40 miljoner kronor per år under år 2006. Det är fortfarande en bit kvar till USA:s direktörer, men brittiska och andra europeiska direktörer siktar mot amerikanska höjder.
Per Olsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!