Tomhänta S-ministrar mötte varslen i Sundsvall

Ibrahim Baylan gav inga löften till de tusentals som har varslats och vars framtid är i ovisshet (Foto: Socialdemokraterna / Flickr CC).

av Stefan Lundqvist // Artikel i Offensiv

Sundsvall har efter sommaren på kort tid drabbats av en våg av varsel. Minst 1 000 personer har blivit varslade från sina jobb och  landshövding Berit Högman säger att med kringeffekter kan 3 000 arbeten vara hotade.

Det allvarliga läget gjorde att arbetsmarknadsminister Eva Nordmark och näringsminister Ibrahim Baylan åkte till Sundsvall i förra veckan. S-ministrarna sa att de var här för att lyssna och på plats informera sig om läget. De fick sedan följa en snitslad bana av möten mellan SCA, fackliga organisationer, kommunalråd, landshövding och arbetsförmedling. 
Bodil Hansson (S), ordförande i kommunens planerings- och utvecklingsutskott, förde fram ”förväntningar” på att regeringen ska stödja: 
1. Utbyggnad av dubbelspår på Ostkustbanan.
2. Stödja utbildningsinsatser, vidareutbildning och matchning av de som blir arbetslösa till yrken som det finns behov av i stan.
3. Stöd till utbyggnad av bredbandsfiber i kommunen.

Varken fackföreningar eller lokala S-politiker ställde några konkreta krav på ersättningsjobb varken till partikamraterna eller SCA, som nu ställer 710 pappersarbetare och tjänstemän utan arbete om några månader. 
Andra företag som har varslat om nedläggning är Östavallssågen, Smålandsvillan, K-Rauta, Casino Royal, Clas Ohlson och flera andra mindre butiker.
Ibrahim Baylan hänvisade till kommande höstbudget. I SVT Nyheter förklarade han att han inte var förvånad: 
– Pandemin har satt fart på en strukturförändring vi trodde skulle ta 3-5 år för att istället ske på 3-5 månader. Därför har vi lagt den största budget som någonsin har föreslagits av en regering.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!