Tomt i vårdladan?

”Krubban är inte helt tom, men sjukvården i Västernorrland är svältfödd och det är oroligt i stallet” (Foto: Lena Landar).

av Stefan Lundqvist // Artikel i Offensiv

”När krubban är tom bits hästarna”, heter det i ett ordspråk. I Region Västernorrland ser vi just nu politiska exempel på detta då vården sedan länge är underfinansierad. Patienter och personal drabbas hårt.

I den långa sjukvårdskrisens kölvatten biter nu partier och partimedlemmar varandra kors och tvärs. Moderaterna (M) i regionen, fyra månader före valet i höst, i en maktkamp som splittrat partiet i nord mot syd och i frågan om de ska fortsätta regera med Socialdemokraterna (S) och Liberalerna.
Moderata ordföranden för sjuk- och hälsovårdsnämnden Lena Asplund från Sollefteå har i vår hoppat av sitt uppdrag sedan högern inför valet nu driver att Sollefteå sjukhus ska läggas ned.
När så M plötsligt lämnade regionstyret och förenade sig med oppositionspartierna C, SJVP (Sjukvårdspartiet), KD, MP, och V bakom ett förslag på 250 miljoner till lönehöjningar som lite diffust skulle tas ”från administrationen” hoppade regionrådet Per Wahlberg av från M och blev socialdemokrat. Hans motivering var att partikamraterna inte tog sitt ansvar som del av regionledningen.
Wahlberg tyckte inte heller att Moderaternas idé om att finansiera löneökningarna med nedskärningar på 250 miljoner kronor i administrationen var trovärdig och stödde istället S förslag på lönehöjningar på 50 miljoner kronor. Det senare blev då också regionfullmäktiges beslut i april.

Sedan dess rasar en indignerad svekdebatt i M. I Sundsvalls tidning (ST) kommenterade förra moderata kommunalrådet i Sundsvall, numera M:s valansvarige Magnus Sjödin, att ”Girigbuken har fått ett ansikte”.
Den förre partikamraten beskylldes för att i första hand värna sina egna inkomster och kommande pension genom att få sitta kvar på sin post i några månader till. Per Wahlberg anklagade i sin tur Sjödin för att kasta sten i glashus.
Klädsamt påminde ST om att det när Magnus Sjödin själv avgick från sin kommunalrådspost avslöjades att han bara under 2014 hade kvitterat ut drygt 600 000 kronor i avgångsvederlag.
I Sundsvall pågår också hästbett och strömavhopp från Liberalerna (L). Det är unga ledande kvinnliga politiker som efter påstådd diskriminering och mobbing lämnar sina förtroendeuppdrag för nya jobb eller kandidering till riksdagen. Alla motiverar öppet på Facebook och i ST avhoppen med att L i Sundsvall toppstyrs av en klick ej intresserade av förändringar som slåss för egenintressen, privilegier och pengar.

Larmet ljuder inför risken att inte kunna bemanna vårdplatser och garantera adekvat vård efter behov.

Vänsterpartiet (V) ställde sig å ena sidan bakom M:s och oppositionens förslag på 250 miljoner kronor till lönehöjningar till personalen. Men en vecka efter att förslaget lidit nederlag gav de också Moderaterna ett hästbett.
I en debattartikel sågade de M:s nedskärningsplaner i administrationen och betvivlade deras finansiering av lönehöjningarna.
Liksom vårdfacken varnar de för att minskad administration leder till att vårdpersonal tvingas ta tid från vård till ”pappersarbete”.
V argumenterar att de stödjer 250 miljoner till personalen med en viss översyn av administrationen, men vill i första hand att det ska betalas med högre anslag från staten, en skattehöjning och minskad användning av stafetter.
Vänsterpartiet stödjer att Sollefteå ska återfå BB och ett fullt utrustat akutsjukhus.

Men samtidigt har hundratalet sköterskor under vårvintern sagt upp sig. Larmet ljuder inför risken att inte kunna bemanna vårdplatser och garantera adekvat vård efter behov.
Krubban är inte helt tom, men sjukvården i Västernorrland är svältfödd och det är oroligt i stallet. Nödfoder har köpts in för sommaren och inför valet.

Sundsvalls sjukhus byggdes för över 1 000 patienter. Idag återstår drygt 200 patientplatser som i sommar riskerar att bli 116 på grund av personalbrist.
”ST granskar sjukvårds-krisen” av Rolf Lunneborg, ST den 13 maj.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!