Tongakatastrofen en varning om framtiden

Få skydd ges och få åtgärder vidtas av eliten för världens mindre önationer (Foto: Wikimedia Commons).

av Robert Bielecki // Artikel i Offensiv

Önationen Tonga drabbades nyligen av en destruktiv tsunami efter ett enormt vulkanutbrott, vars chockvågor kunde ses från rymden. Och även om detta inte är ett exempel på den globala uppvärmningens följder är hotet mot önationer lika stort från det som av vulkanutbrott.

Klimatkrisens effekter för världens mindre önationer är redan kännbara. En effekt av den globala uppvärm­ningen är att extrema väderfeno­men blir kraftigare, som tropiska cykloner, något som de tropiska ö­nationerna ofta drabbas av.
I framtiden kan många av världens önationer ligga under havsytan då den globala uppvärmningen kan orsaka höjningar av vattennivån på flera meter jämfört med idag. De värsta scenarierna talar om en havs­nivåhöjning på 20 meter!
Dessvärre glöms eller ignoreras de som lever på dessa öar ofta av makthavarna; uppskattningsvis bor det 63,2 miljoner på världens mindre öar (och 730 miljoner på alla öar sammanlagt). Vid COP26 sa exempelvis chefen för Caribbean Climate-Smart Accelerator, Raquel Moses från Trinidad och Tobago, till euronews.com att:
– Jag är mindre sårad när vi exkluderas än när vi glöms bort. Det är vi som kämpar. Några av de saker som vi ser äger rum i andra regioner är saker som vi, som kanariefåglar i kolgruvorna, har varnat om i årtionden.
Den tsunami som följde efter vulkanutbrottet – det största utbrottet under 2000-talet – har mer eller mindre ödelagt Tonga, med sina 100,000 invånare. Nya Zeelands försvarsstyrka kallade skadorna för ”katastrofala”. Aska har fallit ner och täckt hela ön.
Eftersom alla kommunikations­medel har slagits ut har det dock varit svårt att få information om just hur stora skadorna är, men av satellit- och drönarbilder över ön att döma är de katastrofala.

Vulkanutbrott har inget med klimat­förändringarna att göra, men är lika skadliga som den globala upp­värm­ningens effekter kan bli; faktum är att den globala uppvärmingen kan innebära att många av världens öar snart är under havet.
Just antalet klimatflyktingar spås bli hundratals miljoner fler de kommande årtiondena, där det exakta antalet är beroende av hur mycket höjningen av den globala medeltemperaturen begränsas. Översvämningar, extrema väder­fenomen och att bosättningar på öar och längs kuster hamnar under vattnet är några av orsakerna till framtida klimatflyktingar.
Med tanke på dagens inhumana flyktingpolitik där så många som möjligt ska utestängas oavsett skäl är det skrämmande att tänka på hur makthavarna kommer att agera när/om klimatflyktingarna blir den överväldigande andelen av de som tvingas till flykt.

Situationen ropar efter en systemförändring, bort från kapita­lismens förpestande, uppvärmande vinstjakt till ett socia­listiskt system där behoven styr och där samhället samt alla dess viktigaste funktioner styrs under demokratisk kontroll och styre underifrån.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!