Tories dubbelspel leder till vårdprotester

Från en NHS-protest 2016. Den 4-5 juli är det nya protestdagar för att stoppa nedmonteringen av sjukvården (Foto: Garry Knight / Flickr CC).

av Socialist Alternative, ISA i England, Wales & Skottland // Artikel i Offensiv

Health Campaigns Together och Keep Our NHS Public organiserar en helgaktion för att fira NHS:s (det brittiska statliga sjukvårdssystemet) 72-årsdag och för att protestera mot nedskärningar, nedläggningar och privatiseringar med social distansering och massmöten på nätet.

Boris Johnson och hans regering planerar att i hemlighet trappa upp nedskärningarna, nedläggningarna och privatiseringarna av NHS, samtidigt som han applåderar de vårdanställda. Läckta brev visar på rekommendationer för sammanslagningar och ökad tillit för den privata sektorn som vårdleverantör. De diskuterar också om ett tvåårigt löneökningsstopp inom den offentliga sektorn.

Vi kan inte lita på att Tories (motsvarande Moderaterna) skyddar NHS! En av anledningarna till att sjukvårdsanställda har haft så svårt att hantera covid-19-utbrottet har varit årtionden av attacker på NHS, med nedläggningar, sammanslagningar och personalbrist. 
Privatiseringstakten har ökat de senaste 10 åren, vilket innebär att vinsterna har fått gå före hälsan, samt att detta har fortsatt under pandemin med kontrakt för skyddsutrustning och testning som har getts till ineffektiva privata företag som Deloitte (en bokföringsfirma) till höga kostnader för NHS.
Tories – som ansvarar för en av de högsta covid-19-dödstalen i Europa – bryr sig inte om de äldre, de fattiga och de samhällsviktiga arbetarna. För dem är det viktigare att säkerställa att privatföretag kan göra vinster på vård- och omsorgsverksamheter.

Därför stödjer Socialist Alternative protesterna på 72-årsdagen av skapandet av NHS den 4-5 juli. Gå med i kampen för ett NHS som vi behöver och förtjänar!
Vi behöver en rörelse av fackföreningar och NHS-kampanjer som kräver:
• Tillräcklig finansiering av vårt NHS nu.
• Sparka ut de vinstjagande privatföretagen och få stopp skandalen Private Finance Initiative (Privatfinansieringsinitiativet).
• Återför den sociala omsorgen till den offentliga sektorn.
• En anständig och omedelbar lönehöjning för ALLA anställda inom NHS och den sociala omsorgspersonalen.
• Ett omedelbart stopp för de diskriminerande och orättvisa avgifterna för migranter.
• Stopp för alla sjukhusnedskärningar och –nedläggningar.
• För ett socialistiskt sjukvårds- och socialt omsorgssystem – demokratiskt styrt och kontrollerat av arbetarna, patienterna och fackföreningarna. Covid-19-krisen har visat att det är arbetarna, inte topparna, som håller landet upp och igång – det borde vara vi som tar besluten!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!

Intresserad?

Socialistiskt Alternativs partiföreningar har möten varje vecka som diskuterar socialistisk politik, marxistisk analys, arbetarkamp i historien och program. Vi planerar den aktuella kampen och verksamheten.
Är du intresserad av att delta? Maila till rs@socialisterna.org

Nyheter från ISA

Rättvisepartiet Socialisterna är den svenska sektionen International Socialist Alternative.

Skip to content