Trans Day of Visibility plattform för kamp

Unga Socialister slöt upp på protesten utanför Socialstyrelsen i Stockholm (Foto: Vilgot Karlsson).

av Rock Lipponen // Artikel i Offensiv

Den 31 mars var det Transgender Day of Visibility. En dag för att synliggöra transpersoner och kämpa mot transhatet i samhället. I Sverige hade flera initiativtagare som alla är gräsrotstransaktivister gått ihop i en samlad aktion för protester på flera orter. Protesterna organiserades av transpersoner, för transpersoner. Som arrangörerna sa var ”cispersoner välkomna att visa stöd och solidaritet”.
Demonstrationerna tog plats utanför Socialstyrelsen i Stockholm, på Götaplatsen i Göteborg och på Gula Paviljongen i Luleå.
Bland annat reste deltagarna protester mot de enormt långa vårdköerna, och mycket fokus lades på Socialstyrelsens nya riktlinjer för transvården. Socialstyrelsen har bestämt att hormonbehandling av unga transpersoner bara ska vara ett undantag. Att transvården blir mer restriktiv och vårdköerna blir längre riskerar att försämra många transpersoners hälsa och i värsta fall leda till självmord.

Hatet mot transpersoner sprids allt mer. Transhatet är så normaliserat att transpersoners rätt till att leva och ha mänskliga rättigheter ses som en legitim debatt.
Det var tio år sedan många kämpade runt om i Sverige för att stoppa statens tvångssterilisering av transpersoner. Det är bara nio år sedan som det gick igenom, 2013, och transpersoner inte längre tvångssteriliserades. Det har inte blivit bättre och vi måste fortsätta kämpa mot detta system som mördar oss.

Protesterna den 31 mars blev en plattform för transpersoner att få ta plats, synas och höras!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!